Verplicht een (hybride) warmtepomp kopen?

De traditionele cv-ketel is niet langer de norm. Het is nu de hybride warmtepomp die de norm moet gaan worden. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting heeft halverwege 2022 bekend gemaakt dat de traditionele cv-ketel als norm vervangen dient te worden door de hybride warmtepomp. Met een hybride warmtepomp wordt het energielabel van de woning mogelijk beter. Het gaat immers om een energiebesparende maatregel. Velen vragen zich wel af of dit betekent dat het hebben van een hybride warmtepomp verplicht gaat worden. Homekeur vertelt u daar graag meer over.

Duurzamer verwarmen moet de norm worden

Het land moet verduurzamen. De hele wereld moet eigenlijk verduurzamen. Dit kan op meerdere manieren. Wanneer we kijken naar verwarmen, dan zien we dat een hybride warmtepomp dé manier is om duurzaam te verwarmen. Op dit moment worden de meeste Nederlandse woningen nog met aardgas verwarmd, al zijn al veel nieuwbouwwoningen volledig gasvrij en voorzien van een warmtepomp op stroom. Deze gebruikt de buitenlucht als energie en verwarmt de woning als het ware door met de cv-ketel samen te werken. Dit is financieel voordeliger én het is een stuk duurzamer.

Moet u de traditionele cv-ketel nu vervangen?

De Nederlandse overheid heeft aangegeven dat de hybride warmtepomp de norm moet gaan worden in ons land. Dit kan echter niet direct worden doorgevoerd. Er is besloten dat de hybride warmtepomp vanaf het jaar 2026 de minimale standaard moet worden. Dat betekent dat het op dit moment nog niet verplicht is om een hybride warmtepomp te nemen als de traditionele cv-ketel nog werkt. Gaat deze defect? Dan is het uiteraard wel aan te raden om nu direct te kiezen voor een hybride warmtepomp. Verplicht is het dus nog niet, maar verstandig is het wel als de mogelijkheid er is.

Vanaf 2026 verplicht bij vervanging

Moet de traditionele cv-ketel in of na 2026 vervangen worden? Dan is het verplicht om te kiezen voor de installatie van minimaal een hybride warmtepomp. De hybride warmtepomp werkt niet volledig gasvrij, maar verbruikt wel aanzienlijk minder gas dan de traditionele cv-ketel. Het is goed om te weten dat de hybride warmtepomp de minimale standaard wordt om het gasverbruik terug te dringen. Het is daarom ook toegestaan om een warmtepomp te laten installeren die volledig op stroom werkt.

Wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?

Het hebben van een hybride warmtepomp brengt diverse interessante voordelen met zich mee. Op de eerste plaats bent u veel minder afhankelijk van aardgas. Het verbruik van aardgas gaat aanzienlijk omlaag door de installatie van een hybride warmtepomp. Vanzelfsprekend betekent dit ook dat u kunt besparen op de energierekening. Daarnaast kunt u het energielabel van uw woning verbeteren door een hybride warmtepomp te laten installeren. Een positiever energielabel betekent onder meer een hogere woningwaarde, waardoor er nog meer financieel voordeel ontstaat wanneer u de woning wilt verkopen. Bij de verkoop van uw woning is het hebben van een definitief energielabel verplicht. Wilt u een definitief energielabel aanvragen? Dan bent u welkom bij Homekeur. Wilt u eerst meer weten? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies.

2023-02-06T08:04:13+01:00