Het verduurzamen van woningen krijgt de laatste jaren veel aandacht. Huiseigenaren kunnen veel maatregelen treffen om de woning duurzamer te maken. De Nederlandse overheid zou een verplichte installatie van hybride warmtepompen instellen per 2026, maar heeft deze verplichting weer laten vervallen. Hoe zit dit precies? Wij vertellen u hier meer over.
Wanneer u een woning wilt kopen is het altijd goed om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. U leert dan niet alleen alles over de staat van de woning, maar ook over de energiezuinigheid. Het geeft direct inzicht in eventuele mogelijkheden om de woning verder te verduurzamen.
Invoering van de verplichte hybride warmtepomp
De Nederlandse overheid heeft de laatste jaren al meer maatregelen genomen om de CO2-uitstoot te verminderen en het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken. Eén van deze maatregelen was het invoeren van een verplichting tot het installeren van een hybride warmtepomp vanaf 2026 als de traditionele gasketel kapot ging. Hybride warmtepompen combineren een warmtepomp met een cv-ketel op gas. Dit systeem maakt gebruik van de warmtepomp om het grootste deel van het jaar de woning te verwarmen, terwijl de cv-ketel bijspringt tijdens de koudste dagen. Dit leidt tot een aanzienlijke reductie in gasverbruik en CO2-uitstoot. Is er al een hybride warmtepomp aanwezig in de woning die u wilt kopen? Bij een bouwkundige keuring door Homekeur wordt deze warmtepomp uiteraard ook geïnspecteerd.
Verplichting wordt toch niet ingevoerd
De overheid wilde de verplichting tot het installeren van een hybride warmtepomp invoeren om huiseigenaren te stimuleren hun woningen energiezuiniger te maken. Het doel was om de overgang naar duurzame energiebronnen te versnellen. Nu heeft de Nederlandse overheid toch besloten om de verplichting te laten vervallen. Hier zijn meerdere redenen voor. Het installeren van een hybride warmtepomp kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Daarnaast kunnen er zeker binnen oudere woningen technische uitdagingen ontstaan. Er zijn meerdere manieren om woningen te verduurzamen. Door de verplichting op te heffen, wil de overheid huiseigenaren meer flexibiliteit geven om de beste oplossing te kiezen voor hun specifieke situatie. Daarnaast wil de overheid rekening houden met mogelijk nieuwe innovaties die nog effectiever en kostenefficiënter zijn dan de hybride warmtepompen.
Woning verduurzamen op andere manieren
Nu de verplichting tot installatie van een hybride warmtepomp per 2026 is komen te vervallen, kunnen woningeigenaren kiezen voor alternatieven voor het verduurzamen van de woning. Zo kan er ook worden gekozen voor een volledig elektrische warmtepomp, voor het installeren van zonnepanelen, een volledige woningisolatie, de installatie van een pelletkachel of biomassakachel, of bijvoorbeeld voor thermische zonne-energie. Het verdwijnen van de verplichting voor hybride warmtepompen biedt u meer keuzevrijheid bij het verduurzamen van uw woning.
Meer duidelijkheid met een bouwtechnische keuring
Een bouwtechnische keuring, of een bouwkundige keuring, geeft u op de eerste plaats een duidelijk beeld van de staat van de woning. Onder meer de fundering, de elektrische installatie en de staat van de gevel en het dak worden geïnspecteerd. Is de woning al verduurzaamd, bijvoorbeeld door installatie van een hybride warmtepomp? Dan wordt ook deze tijdens een bouwtechnische keuring gecontroleerd. Na de bouwkundige keuring ontvangt u een rapport met duidelijkheid over de staat van de woning en mogelijkheden tot verduurzaming. Homekeur staat hierin natuurlijk graag voor u klaar. U kunt online een afspraak bij ons maken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies. Wij zijn u graag van dienst.