Type A asbestonderzoek woning 2018-06-14T19:33:46+01:00

Type A asbestonderzoek wijst uit of er asbest in uw woning aanwezig is. U kunt direct een afspraak maken

Een type A asbestonderzoek omvat een inspectie naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen die ‘direct’ waarneembaar zijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van handgereedschap en wordt slechts licht destructief onderzoek uitgevoerd. Bij licht destructief onderzoek wordt de bouwkundige integriteit van het bouwwerk of object niet aangetast. Ook worden, waar nodig, materiaalmonsters genomen. Na het asbestonderzoek ontvangt u een uitgebreide rapportage, zodat u weet of en waar asbest in uw woning aanwezig is. Met deze informatie kunt u samen met ons vervolgstappen ondernemen. Maak direct een afspraak of bel ons als u meer wilt weten over onze diensten.

Wanneer is asbestonderzoek in uw woning verplicht?

Een asbestonderzoek kunt u laten uitvoeren op vrijwillige basis, maar in sommige gevallen is dit verplicht. Als u bijvoorbeeld een woning heeft die voor 1994 is gebouwd en u van plan bent bepaalde ruimtes te gaan slopen of renoveren, dan is een asbestonderzoek verplicht. Asbest is namelijk voor 1994 veel verwerkt in bouw- en isolatiematerialen. U kunt dan denken aan beton en metalen. Ook in andere materialen kan het verwerkt zitten, bijvoorbeeld in onderlagen van vloerbekledingen, rondom verwarmingsketels, golfplaten, gevels, enz. Een type A asbestonderzoek of asbestinventarisatie laat zien of en waar asbesthoudend materiaal in uw woning aanwezig is.
 
Voor 1994 werd asbest, in allerlei vormen, ook gebruikt als isolatiemateriaal bij verwarmingssystemen vanwege de mooie eigenschappen van het product: sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en goedkoop. De gezondheidsrisico’s waren weliswaar enigszins bekend, maar pas in 1993 kwam er een wettelijk verbod op het gebruik van asbest.
 
Rond oude verwarmingssystemen kan een isolatielaag van asbest aanwezig zijn, die voorzien is van gips. Deze laag zorgt ervoor dat er weinig warmteverlies optreedt tijdens het transport, maar het asbesthoudende materiaal is niet-hechtgebonden en daardoor kunnen vezels eenvoudig vrijkomen. Deze asbestvezels zijn gevaarlijk. Als ze worden ingeademd kunnen ze allerlei ziekten veroorzaken. Niet direct, maar wel op langere termijn. De meest voorkomende ziekten zijn asbestose en mesothelioom, maar asbest kan nog andere ziekten en problemen veroorzaken. Wees dus voorzichtig en laat een asbestonderzoek uitvoeren.

Type A asbestonderzoek in uw woning

Niet-hechtgebonden asbesthoudend materiaal in uw woning is goed te herkennen met een type A asbestonderzoek. Bij niet-hechtgebonden asbest, zoals spuitasbest zijn de vezels nauwelijks verankerd in het bindmiddel. Dit betekent dat er snel asbestvezels vrij kunnen komen. Spuitasbest bestaat voornamelijk uit blauw en bruin asbest. Deze naaldachtige vezels hebben vaak ook nog een zeer hoog asbestgehalte. Dit maakt spuitasbest zo gevaarlijk. Wilt u weten of er asbest in uw woning aanwezig is? Maak dan eens een afspraak met ons.
 
Homekeur heeft door geheel Nederland specialisten, die vanzelfsprekend op de hoogte zijn van de laatste regelgeving omtrent asbest. Zij verzorgen op kundige en onafhankelijke wijze een asbestinventarisatie en in het verlengde daarvan een duidelijke asbestrapportage.

Open chat
Whatsapp contact
Powered by