Inspectie Troggewelf vloer 2019-11-09T07:33:28+01:00

Inspectie van een Troggewelf vloer

De Toogjesvloer of troggewelfvloer is een vloerconstructie met een licht gebogen gewelf. Deze vloeren werden rondstreek het jaar 1900 in woningen toegepast. Dit type vloer heeft een artistieke uitstraling en werd veelal in monumentale panden gebruikt. Voornamelijk in kelders of ruimtes met een relatief kleine overspanning. Aanvankelijk was de constructie een gemetselde boog die steunde op twee houten balken. Door de boogwerking in het gewelf wordt de druk afgegeven op de houten balken. Door de ontwikkeling in de staal en ijzer industrie werden deze gewelven op enig moment uitgevoerd met stalen balken genaamd INP’s.

Kosten van deze inspectie € 675,-

Een inspectie van een Troggewelf vloer heeft u bij Homekeur al voor €675,00 inclusief btw! Heeft u vragen over de kosten of over het inspecteren van een Troggewelf vloer? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675, wij helpen u graag verder!

Maak een afspraak

Prijsvoorwaarden

 

Deze stalen balken zijn meestal ingekast in een gemetselde fundering, deze funderingen hebben de eigenschap om vocht door te laten of capillair te laten optrekken. Kelders en kruipruimtes (waar deze vloeren meestal zijn toegepast), hebben een luchtvochtig klimaat waardoor de materialen condenseren of continue door vocht worden belast. Corrosie heeft dan ook praktisch vrij spel om een corrosie proces op gang te zetten en zodoende het metaal aan te tasten.

De Troggewelfvloer met stalen balken worden in een dergelijke omgeving met vochtig klimaat vrijwel altijd aangetast. Aanvankelijk ontstaan er kleine roestvlekken die later uitgroeien tot bladroest. Hierdoor neemt geleidelijk de staaldikte af. Er kan door het uitzetten van staal door toedoen van corrosie ook scheuren ontstaan in de opgaande muren en in het metselwerk of beton van de togen tussen de INP profielen.

 

Vroeger lagen de veiligheidsmarges ten aanzien van het draagvermogen iets hoger dan tegenwoordig waardoor er meer ruimte is om een troggewelfvloer zonder deze volledig af te schrijven te herstellen. Dit neemt niet weg dat er alsnog snel gehandeld moet worden bij de eerste tekenen van corrosie.

Bekijk hier een voorbeeld van een vloerinspectie rapport!

Bij de inspectie zit inbegrepen een sterkte berekeningen, hierbij spelen meerdere factoren een rol. Na inspectie verwerken wij de opname en meetgegevens, en geven een voorlopige beoordeling af van de constructieve veiligheid van de troggewelfvloer met stalen liggers. Hierbij berekenen wij de relatie tussen de overspanning van de stalen liggers en de benuttingsgraad van het stalen profiel. Deze beoordeling is een indicatie van de sterkteberekening volgens de constructieve normen.

Van het stalen profiel is slechts 15% zichtbaar, het meeste staal zit in en boven de gewelven gemetseld. De corrosie vind zichtbaar vooral plaats over de gehele onderflens van het staal en werkt zich (niet zichtbaar) omhoog richting het volledige profiel. Zodra scheurvorming in het metselwerk zichtbaar is zal het staal waarschijnlijk (vergaand) zijn aangetast.

Preventieve maatregelen hebben alleen zin indien er nog geen kapotte stenen zichtbaar zijn. Het plaatselijk ontroesten en primeren heeft meestal geen lange levensduur. Door het aanbrengen van extra staal of kathodische bescherming kan de corrosie voor minimaal 20 jaar worden gestopt. Andere preventieve maatregelen zijn vanzelf altijd goed, denk hierbij aan een droge en goed ventilerende ruimte.

Open chat