Troggewelf vloer: authentiek

Een troggewelf vloer wordt ook wel een toogjesvloer genoemd. Deze mooie, authentieke vloeren zijn enkel terug te vinden in oudere woningen. De troggewelf vloeren werden namelijk in woningen toegepast rond het jaar 1900. Dit betekent dat de troggewelf vloer vooral gezien wordt in oude woningen en monumentale panden. Heeft u zo’n woning op het oog? Dan is het aan te raden om de troggewelf vloer te laten onderwerpen aan een vakkundige inspectie.

Inspecteer de vloer tijdens een bouwtechnische keuring

Homekeur voert bouwkundige keuringen uit. Hierbij kunnen wij ook diverse vloeren inspecteren, zoals de manta vloer en de NeHoBo vloer. Wilt u een woning kopen waarin een artistieke troggewelf vloer ligt? Dan kunnen wij deze ook vakkundig voor u inspecteren. Het is belangrijk dat de vloer van goede kwaliteit is. Een slecht onderhouden vloer of een zeer beschadigde vloer kan u de nodige extra kosten opleveren en daar zit u natuurlijk niet op te wachten. Een huis kopen is immers al duur genoeg. Door een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren door Homekeur weet u zeker dat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Wat is een troggewelf vloer?

Een troggewelf vloer is een vloerconstructie die meer dan een eeuw geleden veel werd toegepast in woningen. De constructie kent een licht gebogen gewelf en werd voornamelijk gebruikt in kelders en overige ruimten met een relatief kleine overspanning. De eerste troggewelf vloeren bestonden uit twee houten balken waarop een gemetselde boog steunde. De druk op de houten balken werd afgegeven door de boogwerking. Later werden de gewelven met stalen balken uitgevoerd. Deze staan ook wel bekend als INP’s. In de meeste gevallen zijn de stalen balken in een gemetselde fundering ingekast.

Nadelen van een troggewelf vloer

Troggewelf vloeren zijn authentiek. Daar bestaat geen twijfel over. Deze vloeren kennen hun charme. Helaas zijn er ook nadelen aan deze vloer. De gemetselde funderingen laten in veel gevallen vocht door en er is vaak sprake van een vochtig klimaat in de kelder en/of kruipruimte. Hierdoor kan er vrij gemakkelijk een corrosieproces in gang worden gezet, waarbij het metaal aan wordt getast. Kleine roestvlekken zijn een signaal dat dit proces begonnen is.

Uiteindelijk neemt de dikte van het staal steeds verder af, waardoor er scheuren kunnen ontstaan en andere problemen op kunnen treden. Een troggewelf vloer kan op den duur bezwijken wanneer er niet tijdig iets gedaan wordt om het corrosieproces te stoppen.

Voorkom extra kosten door een slechte vloer

Oude woningen en monumentale panden met een troggewelf vloer vragen altijd om een bouwtechnische keuring. Hierbij dient natuurlijk niet alleen de vloer geïnspecteerd te worden. Homekeur voert graag een totale bouwtechnische keuring voor u uit. Zo kunt u voorkomen dat u met onnodige extra kosten te maken krijgt na aankoop van het pand. Heeft u interesse? U kunt online een afspraak maken. Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen voor meer informatie of advies.

2021-01-06T21:24:05+01:00