Toilet 2021-01-06T07:00:13+01:00

Toilet

Indien een staand toilet aanwezig is: controleer de bevestiging van de pot aan de vloer en check regelmatig rond de pot op lekkages. Lekkages kunnen optreden bij de aansluiting op de riolering of bij de wateraansluiting. Indien een hangend toilet aanwezig is: Controleer de bevestiging van de pot aan de wand en check regelmatig rond en onder de pot op lekkages. Lekkages kunnen optreden bij de aansluiting op de riolering of bij de wateraansluiting.

Ventilatie in toilet

Indien in het toilet een afzuiging aanwezig is: Een goede ventilatie zorgt voor een beter binnenklimaat. Het voorkomt vocht- en schimmelplekken en onaangename “luchtjes” worden afgevoerd. In een toilet is een ventilator of afzuiging met een nalooptijd onontbeerlijk. Er zijn rekenmodules beschikbaar om de juiste afzuigcapaciteit te bepalen. Let op dat er voldoende luchtinlaat mogelijkheden aanwezig zijn, bijvoorbeeld een kier onder de deur of een rooster in de deur.

Indien in het toilet een natuurlijke ventilatie/afzuiging aanwezig is: natuurlijke ventilatie is een manier van ventileren van een gebouw waarbij géén geforceerde of mechanische ventilatie wordt toegepast. Zowel de aanvoer als de afvoer geschieden op een natuurlijke manier. Voorbeelden die voor natuurlijke ventilatie kunnen zorgen, zijn luchtroosters, zelfregulerend ventilatieroosters, moproosters in buitenmuren, kieren e.d.

  • Te weinig ventilatie geeft een ongezond binnenklimaat. Natuurlijke ventilatie kan functioneren, de gebruiker van de woning moet ervaren of dit voldoende functioneert.
  • Gerelateerd aan het bouwjaar van de woning is natuurlijke ventilatie niet ongewoon, bij wijziging kan vanzelf beter een mechanische ventilatie/afzuiging worden toegepast.

Tegelwerk in toilet

Het tegelwerk in de toilet kunt u controleren door te bekloppen en te beluisteren of de bevestiging goed is, ook het voegwerk en kitwerk kunt u visueel eenvoudig controleren. Indien het tegelwerk welke op de wanden en/of vloeren zijn aangebracht los ligt, of  hol klinkt dan is de hechting met de ondergrond onvoldoende! Ook kunnen spanningen in de onderliggende constructie ervan de oorzaak zijn dat tegelwerk los ligt of los komt. Meest voorkomende oorzaak van dergelijk los tegelwerk is een ondeskundige aanleg, en geen goede verlijming bij het aanbrengen van het tegelwerk.

Bij gebreken aan het voegwerk is niet altijd direct een herstel noodzakelijk, omdat het toilet voor wat betreft de wanden een droge ruimte is kan dit verder ook geen kwaad. Herstellen is vanzelf altijd beter. Harde voegen in hoeken kunnen beter worden vervangen door een flexibele kitvoeg, het overige kitwerk moet vanzelf in een goede conditie verkeren.

  • Goed en mooi kitwerk is een vak apart! Krijgt u het zelf niet voor elkaar om net werk te leveren? Vraag dan plaatselijk om advies of vraag een uitvoerende partij die u hiermee van dienst zou kunnen zijn.


Overige mogelijke gebreken of opmerkingen met betrekking tot het toilet

Hierbij een opsomming van mogelijke gebreken welke in een toilet van toepassing kunnen zijn:

  • Defecten of gebreken aan de toiletpot, defecten aan de toiletbril, defecten aan de wasbak.
  • Indien het doorspoelmechanisme niet perfect werkt: hierdoor wordt het functioneren beperkt en/of gaat ongemerkt veel water verloren. In de meeste gevallen kunnen defecte onderdelen worden vervangen en/of is het een kwestie van afstellen.
  • Indien de kraan matig functioneert, stroef gaat of niet goed afsluit. Onderdelen van de kraan zoals rubbertjes, smeervet en ringen zijn te verkrijgen in elke bouwmarkt.
  • Als de kraan geheel niet functioneert en reparatie is niet meer mogelijk, dan moet deze vanzelf worden vervangen.
  • Ook de afvoer kan minder of onvoldoende functioneren of er is een lekkage of overige gebreken.
  • Als de kraan niet goed is gemonteerd en los zit en/of de kraan lekt? De gebreken kunnen meestal wel worden hersteld, de bevestiging kan worden verbeterd, na langdurig gebruik is een kraan ook aan slijtage onderhevig. Enig onderhoud zoals het vervangen van rubbers, sluitringen, invetten van alle bewegende delen en algeheel onderhoud doet het geheel weer prima functioneren.
  • Als er gebreken zijn aan de afzuiging: laat het systeem of de unit controleren. Reinig regelmatig de roosters of inblaas/afzuig ventielen. In het ergste geval kunnen onderdelen deels of geheel worden vervangen.
  • Aan een toilet is uiteraard een riolering verbonden, lees hier onze blog over oorzaken van een verstopt riool.

Verbetertips ten behoeve van de eventuele ventilatie

Indien er geen of onvoldoende afzuiging aanwezig is: U wordt geadviseerd een elektrische toiletventilator aan te brengen. Een dergelijke ventilator is te verkrijgen bij elke bouwmarkt. Controleer bij aankoop of de ventilator voldoende afzuig capaciteit heeft en een nalooptijd.

Om de ventilatie goed te laten functioneren moeten ook (lucht)inlaat mogelijkheden aanwezig zijn. Voor een toilet is een kier onder de deur van bijna een cm in de meeste gevallen wel voldoende. Soms worden ook kleinere roosters onderin de deur geplaatst. Wij adviseren meestal om de deur iets in te korten zodat een gezonde en goede circulatie gecreëerd wordt bij het gebruiken van de afzuiging.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak