8 Tips om beter te ventileren in huis

Goed ventileren in huis is om meerdere redenen belangrijk. De lucht in een woning raakt vervuild. Dit gebeurt op meerdere manieren, zoals door het wassen van onze kleding, door het koken van ons eten en ook eenvoudigweg door het ademhalen. Wanneer er onvoldoende wordt geventileerd, dan blijft deze vervuilde lucht in huis aanwezig en dit is slecht voor de gezondheid. Ook vocht blijft langer in de woning aanwezig bij een slechte ventilatie.

Hierdoor worden vochtproblemen, zoals schimmels, veroorzaakt. Uiteraard heeft dit ook een negatief effect op de gezondheid, én op de staat van de woning. Tijdens een bouwkundige keuring kunnen problemen door slechte ventilatie worden vastgesteld. Homekeur voert deze keuring graag voor u uit. Wij geven u 8 tips om beter te ventileren in huis.

1. Zo veel mogelijk vocht voorkomen

Vocht komt op meerdere manieren in de lucht terecht. Het is goed om zo veel mogelijk vocht te voorkomen. Droog de was liever buiten dan binnen, zet de afzuigkap aan tijdens het koken en doe de deksels op de pannen, droog gedweilde vloeren om te voorkomen dat ze lang vochtig blijven. Probeer altijd zo veel mogelijk vocht te vermijden.

2. Ventilatie schoonhouden en onderhouden

Is er in de woning een balansventilatie of een mechanische ventilatie aanwezig? Dan is het belangrijk om de ventilatie oplossing regelmatig goed te reinigen. Daarnaast is het aan te raden om de ventilatie eens per twee jaar te laten onderhouden.

3. Extra ventileren op bepaalde momenten

Het is goed om op bepaalde momenten van de dag extra te ventileren, bijvoorbeeld door een deur of een raam open te zetten. Doe dit tijdens het douchen en tijdens het koken, maar bijvoorbeeld ook als er meer mensen dan gewoonlijk in huis aanwezig zijn of als er in de woning wordt geklust.

4. De schoorsteen laten vegen

De schoorsteen hoort schoon te zijn. Vaak wordt vergeten dat de schoorsteen vervuild raakt en verstopt kan raken, met alle gevolgen van dien. Voor een goede ventilatie is het heel belangrijk om de schoorsteen tijdig te laten vegen.

5. Voortdurende stroom frisse lucht

Het is logisch dat u niet altijd een raam open wilt hebben. Met koud en slecht weer is dit onprettig. Dit betekent niet dat u alles af hoeft te sluiten. Het is goed om in elk geval de roosters open te laten staan, zodat er een voortdurende stroom frisse lucht aanwezig blijft.

6. Checken met een CO2-meter

Veel mensen denken voldoende te ventileren, maar doen dit in werkelijkheid niet. Het is goed om eens te controleren of u voldoende ventileert. Hiervoor kunt u gebruik maken van een CO2-melder.

7. De roosters laten onderhouden

Roosters in de woning worden vaak vergeten bij het voeren van onderhoud. De roosters raken vervuild, waardoor de gaatjes verstopt kunnen raken. Het is daarom belangrijk om de roosters ook goed te onderhouden, of te laten onderhouden, en met regelmaat even te reinigen. Met de stofzuiger krijg je deze eenvoudig schoon.

8. Geiserafvoer naar buiten

Een deel van de woningen in Nederland is nog voorzien van een geiser. Wanneer dit in uw woning ook het geval is, dan is het goed om te checken of er een afvoer naar buiten is. Is dit nog niet het geval? Dan is het verstandig om hiervoor te zorgen.

Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren

Als u een andere woning wilt kopen, dan weet u eigenlijk niet of de woning goed geventileerd is door de verkoper. Wanneer er jarenlang onvoldoende is geventileerd, dan is het risico groot dat er problemen in de woning bestaan, zoals vochtproblemen en schimmels. Wij raden u aan om altijd een bouwkundige keuring te laten uitvoeren wanneer u een woning wilt kopen. Deze keuring biedt u zekerheid, zodat u nooit voor onverwachte kosten komt te staan. Homekeur stelt een bouwkundig rapport op na het uitvoeren van de keuring. Neem voor meer informatie of advies gerust contact met ons op. Wilt u direct een afspraak maken? Deze kunt u bij ons ook online inplannen.

2021-08-27T07:50:59+01:00