Onvoldoende of roestige spouwankers 2021-01-06T20:49:35+01:00

Spouwankers

Bij het bepalen van een vermoedelijk oorzaak van scheurvorming kunnen we te maken hebben met een stabiele scheur; schade die niet verder ontwikkeld (ontstaan door krimp en  kruip) of een instabiele scheur; schade die zich verder ontwikkeld (bv door verzakking van fundering). Hier moet eerst de oorzaak worden weggenomen voor er een goede reparatie uitgevoerd kan worden.

Oorzaken scheurvorming

 1. Funderingsproblemen
 2. Thermische scheuren
 3. Droging- of verhardingskrimp
 4. Onvoldoende of roestige spouwankers (wordt hieronder behandeld)
 5. Roestvorming algemeen
 6. Zwakke lateien
 7. Overige constructieve oorzaken

Onvoldoende of roestende spouwankers

Uitbuigend metselwerk kan worden veroorzaakt door een zijwaartse kracht op het metselwerk of door een buigende kracht.

 • Zijwaartse krachten zijn windbelasting of een vloer die een muur naar buiten kan drukken.
 • Een buigende kracht of een “moment” vindt meestal plaats omdat een verticale belasting niet precies loodrecht plaatsvindt. Zo zal een vloer of een dak doorbuigen en daardoor ook op de dragende muur een buigende kracht uitoefenen.


Scheurherkenning

 • Uitbuigend metselwerk (kijk langs de gevel!)
 • Loskomen van (delen van) metselwerk (bijvoorbeeld borstwering)
 • Uitvallen van voegwerk
 • Gebroken klank wanneer het metselwerk met een hamer beklopt wordt.

Ontwerp en/of uitvoeringsfouten

Spouwankers bevestigen spouwbladen aan elkaar en geven hierdoor een belangrijk grotere stijfheid dan twee losse spouwbladen.

Zoals hierboven genoemd moet een muur voldoende stijfheid bezitten om op knik te kunnen worden belast. Door geen, te weinig of slechte kwaliteit spouwankers (bijvoorbeeld geen RVS) zijn buiten- en binnenspouwblad niet langer goed met elkaar verbonden waardoor de stijfheid van de muur niet langer gewaarborgd is. Als de muur dan wordt blootgesteld aan een te hoge knikbelasting zal schade optreden.

Wanneer een spouwanker gaat roesten verliest het zijn kracht en functie. Er kan roest optreden omdat er slecht materiaal is toegepast (geen RVS) in combinatie met vocht in de spouw.

Verschillende oorzaken van vocht in muren

 • Bouwvocht
 • Grote regenbelasting
 • Lekkende leidingen, goten en regenwaterafvoeren
 • Optrekkend vocht
 • Doorslag van vocht
 • Waterdamp productie en hiermee condensatie

Herstel bij onvoldoende of roestige ankers: Nadat de oorzaak is aangepakt is herstel en nieuwe ankers aanbrengen mogelijk.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak