5 Soorten gevelbekleding naast baksteen

  • Gevelbekleding

Bij gevelbekleding denken we vaak direct aan baksteen. Toch zijn er nog heel wat andere soorten gevelbekleding die we in Nederland regelmatig zien. Het is belangrijk om de bekleding van de gevels goed te controleren op kwaliteit. Homekeur inspecteert de gevelbekleding op professionele wijze. Is er iets mis met de bekleding? Dan brengen wij u hiervan op de hoogte.

Een bouwtechnische keuring laten uitvoeren

Homekeur specialiseert zich in de uitvoering van bouwtechnische keuringen. Gaat u een woning kopen? Dan is een bouwtechnische keuring altijd aan te raden. Zo voorkomt u dat u voor onverwachte kosten komt te staan, bijvoorbeeld door verborgen gebreken. Wij inspecteren ook alle soorten gevelbekleding. Wij geven u inzicht in 5 soorten gevelbekleding, naast baksteen.

1. Leien en kunstleien

Echte leien zien we niet dagelijks, maar kunstleien komen nog relatief veel voor in ons land. Leien zijn beschikbaar in de meest uiteenlopende kleuren, van rood en oranje tot antraciet en grijs. De leien kunnen op een specifieke wijze zijn geplaatst, zoals in open voeg, klassiek dambord of halfsteen verband. In principe kunnen de leien relatief eenvoudig individueel vervangen worden, maar het is wel belangrijk om goed te letten op de aanwezigheid van barsten in de (kunst)leien.

2. Hout

Houten gevelbekleding is bijzonder sfeervol en we zien het dan ook vaker voorkomen. Hout zorgt voor een warme uitstraling die de woning meer charme geeft. Diverse houtsoorten zijn geschikt voor gevelbekleding, zoals afzelia, padouk, ceder, lariks en dennenhout. De houten bekleding kan zowel verticaal als horizontaal worden gemonteerd. Bij een houten gevelbekleding is het belangrijk om erop te letten dat er geen vochtproblemen bestaan. Hout is niet onderhoudsvriendelijk, zeker niet wanneer u wilt voorkomen dat het hout gaat vergrijzen.

3. PVC

PVC gevelbekleding is zeer duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Doordat het verkrijgbaar is in tal van kleuren en uitvoeringen is het makkelijk aan te passen op de omgeving. In de meeste gevallen worden de PVC panelen direct op de bestaande bekleding van de woning geplaatst. Het is heel belangrijk dat er sprake is van een goede isolatie, vooral omdat de pvc panelen erg dun zijn. Daarom is het bij een PVC gevelbekleding belangrijk om de isolatie goed te laten inspecteren.

4. Crepi

Crepi staat ook bekend als gevelpleister en komt veel voor. De gladde afwerking zorgt voor een moderne uitstraling. Er zijn heel wat mogelijkheden in de wereld van crepi. Zo zijn er krabpleisters, elastische siliconenpleisters en bijvoorbeeld minerale pleisters. In de meeste gevallen wordt er voor een goede hechting aan de gevel gebruik gemaakt van een wapeningsnet. Bij een crepi gevelbekleding moet er goed worden gecontroleerd dat er voldoende oversteek bestaat. Een zijdelingse afloop van water op de raamdorpel is namelijk niet mogelijk.

5. Metalen

Metalen gevelbekleding is er in diverse varianten, zoals aluminium, staal en zink. Deze varianten worden vaker gebruikt, in specifieke vormen. Zo wordt er vaker gekozen voor koperen panelen met tand en groef, voor aluminium reliëfplaten en voor zinken cassettes. In alle gevallen is het belangrijk om de metalen gevelbekleding goed te laten controleren op corrosie.

Laat de gevelbekleding inspecteren

Gevelbekleding kan prachtig zijn, maar is de kwaliteit ook nog goed? Het is belangrijk om dit vast te stellen voordat u de woning koopt. Homekeur voert graag een bouwtechnische keuring uit, waarbij wij ook de gevelbekleding inspecteren. Zo heeft u direct duidelijkheid. Wilt u een bouwtechnische keuring uit laten voeren door ons? Maak dan direct online een afspraak.

2020-03-26T14:41:04+01:00