Slimme thermostaat: handige gadget of overbodig?

De slimme thermostaat wint aan populariteit. Opvallend is daarbij dat mensen het feit dat je je verwarming op afstand kan bedienen, nog belangrijker vinden dan kostenbesparing op energie. Veel energieleveranciers gaan met name in op de voordelen van een slimme thermostaat. De nadelen worden minder besproken. Hieronder bespreken we ze allebei.

Warmte per kamer regelen

Eén van de voordelen van sommige slimme thermostaten, is het kunnen regelen van de temperatuur in afzonderlijke ruimtes. Dit wordt een ‘zoneregeling’ genoemd. Omdat u hiermee specifiek stookt wanneer het nodig is, kunt u hier flink wat energie mee besparen.

Modulerend stoken

Een ander belangrijk voordeel van de slimme thermostaat is dat u modulerend kunt stoken. Als er minder warmte nodig is, stookt uw ketel minder hard. Het resultaat is dat er minder grote warmteverschillen overbrugt hoeven worden, en dat scheelt energie.

Commando’s automatiseren

Als uw slimme thermostaat is verbonden met de IFTTT-app, kunt u opdrachten automatiseren. Als u wilt dat uw verwarming de temperatuur automatisch laat zakken als u meer dan 500 meter van huis verwijderd bent, dan kunt u dit instellen. De verwarming zal elke keer automatisch lager gaan wanneer u van huis vertrekt. Het handige hiervan is dat u dit zelf niet kunt vergeten.

Daadwerkelijke aantallen

Hoeveel valt er daadwerkelijk te besparen met een slimme thermostaat? Opvallend is dat er wel percentages genoemd worden bij het lagere energieverbruik van de verwarming (zoals een lager energieverbruik van 28%), maar dat er nauwelijks wordt uitgelegd waar zulke getallen op zijn gebaseerd. Feit is wel dat modulerend stoken energie scheelt: de cv-ketel gaat minder hard stoken als de gewenste temperatuur is bereikt.

Dat het zelflerend vermogen van een slimme thermostaat energie bespaart is discutabel. Met deze mogelijkheid slaat de thermostaat na een ‘leerperiode’ uw bedieningsgedrag op, en zal dit van u overnemen. Dit werkt echter alleen bij mensen met een regelmatig dagritme.

Slimme thermostaat is niet té slim

Als u al oplettend en spaarzaam bent met energie, dan bespaart u niet veel meer met een slimme thermostaat. Daarbij zijn de meeste slimme thermostaten niet aangesloten op uw slimme energiemeter. U heeft zo geen zicht op de energie die u verbruikt. In sommige gevallen valt de energiebesparing tegen en heeft u met name profijt van het bedienen op afstand.

Breng isolatie en verwarmingsinstallatie in kaart

Een slimme thermostaat heeft kortom, voordelen en nadelen. Belangrijk om te weten, is dat een slimme thermostaat niet compatibel is met elke cv-ketel. Een bouwkundige kan u adviseren over de bestaande cv-ketel in uw nieuwe huis en over welke thermostaat bij uw situatie past. Onze bouwkundige professionals voeren bouwtechnische keuringen uit. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

2020-01-24T15:24:53+01:00