Schrappen overdrachtsbelasting goed nieuws voor starters

Om het voor starters makkelijker te maken om een huis te kopen, heeft het kabinet de overdrachtsbelasting geschrapt. Starters (onder de 35 jaar) hoeven zo éénmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. Het is een mooie meevaller die zo enkele duizenden euro’s kan besparen. Haastige spoed op de woningmarkt is zelden goed. Om te voorkomen dat je een huis koopt met veel gebreken is het verstandig om altijd een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo voorkom je dat het bespaarde geld van de overdrachtsbelasting moet gebruiken voor herstelwerkzaamheden.

Eerste woning kopen

Een eerste huis of woning kopen is voor veel jongeren een grote stap. De laatste jaren is het alleen steeds lastiger geworden om een betaalbaar huis te vinden. Er is weinig aanbod, de prijzen blijven maar stijgen en beleggers kopen behoorlijk veel op. Hierdoor komen jongeren met een dubbel inkomen in de randstad steeds lastiger aan hun eerste woning. Vaak moeten ouders bijspringen met een schenking of lening.

Overdrachtsbelasting

Per 1 januari 2021 vervalt de overdrachtsbelasting dus voor personen onder de 35 jaar die een eerste woning willen kopen om er zelf in te gaan wonen. Deze 2% overdrachtsbelasting is bij een woning van € 250.000 al € 5.000. Een mooi bedrag dat in 2021 gebruikt kan worden voor een kleine verbouwing. Door het vervallen van de overdrachtsbelasting hebben starters een iets betere positie op de woningmarkt. Koopt u een woning als beleggingsobject? Dan gaat u 8% overdrachtsbelasting betalen.

Gebreken aan woningen

De mooie ‘instapklare woningen’ komen vaak al niet eens meer op de markt. Vaak blijven de net-niet-woningen of de kluswoningen over. Bij een gebrek aan een andere keuze kiezen veel starters voor deze woningen. Vaak blijkt er achteraf iets mis te zijn met de woning. Denk daarbij aan een vloer met mankementen, een doorgezakt dak, waterschade of kapotte kozijnen. Dit soort verbouwingen lopen al vrij snel in de papieren en zijn vaak niet gepland.

U kunt dit soort onverwachte kosten vaak voorkomen door vooraf een bouwkundige keuring te laten doen door een inspecteur van Homekeur. Wij lopen de woning van beneden tot boven na op bouwkundige gebreken. Dit verwerken we in een online rapport. De uitkomst hiervan kunt u gebruiken in het definitief maken van het koopcontract. Samen met de verkoper kunt u besluiten wie welke kosten voor haar rekening neemt. Neem contact met ons op en binnen enkele dagen komen we bij u langs.

2022-10-27T15:44:37+01:00