Schoorsteen 2022-10-27T15:16:04+01:00

Schoorsteen

Op een woning kunnen één (of meerdere) schoorstenen aanwezig zijn, vanwege de hoogte of beperkingen is het altijd moeilijk om dit onderdeel te beoordelen. De schoorsteen wordt dan ook vaak op afstand weliswaar kritisch bekeken, maar in voorkomende gevallen dus niet altijd volledig gezien aan alle kanten.

Door een lichtgewicht uitvoering van een prefab schoorsteen kunnen deze op elk dakvlak zonder bouwkundige constructies worden geplaatst. In de meeste gevallen zijn deze voorzien van een dubbelwandige RVS rookkanaal. Het mag duidelijk zijn dat een prefab schoorsteen minder onderhoud vergt dan een traditionele gemetselde schoorsteen.



Aandachtspunten Schoorsteen

  • Voegwerk
  • Vervuiling, mos en alggroei
  • Asbest uitloop
  • Loodaansluiting met dak
  • Loketten in orde
  • Cement smeerlaag in orde, scheur of los
  • Betonnen dekplaat, afdichting bovenzijde of betonschade door roestende wapening
  • Overige schade, scheurvorming e.d.

Gebreken, opmerkingen aan schoorsteen

  • Als het voegwerk in een matige/ slechte conditie verkeert. Moet u er rekening mee houden dat het voegwerk (spoedig) moet worden vervangen. Wanneer de voegen vergaan zijn is de kans aanwezig dat er lekkage gaat ontstaan in uw schoorsteen. Het gevolg van een lekkage in het rookkanaal is dat er water naar beneden kan komen en bovendien het gehele metselwerk kan aantasten. U kunt overigens het metselwerk tegen vocht beschermen door de stenen te impregneren. Een schoorsteen impregneren heeft als gevolg dat de schoorsteen geen water meer doorlaat.
  • De schoorsteen kan vervuild zijn en/of begroeid met alg/mos. De schoorsteen wordt door deze vervuiling aangetast, de in het materiaal groeiende vervuiling/begroeiing houdt vocht vast. Het vocht kan gaan bevriezen in een winter periode. Deze bevroren massa zet uit waardoor schade kan gaan ontstaan aan de schoorsteen zoals scheurvorming. Geadviseerd wordt dan ook om een dergelijke schoorsteen grondig te reinigen!
  • Is er in het metselwerk van de schoorsteen scheurvorming aanwezig? Dit kan mede komen door slecht onderhoud nu of in het verleden. Door bijvoorbeeld slecht voegwerk blijft vocht in de stenen. Dit vocht bevriest en zet uit met scheurvorming als resultaat. Het is belangrijk de scheurvorming te herstellen, daar waar nodig moet uiteraard en aansluitend het voegwerk worden hersteld.
  • Zichtbaar kan ook zijn dat de stenen van de schoorsteen schilferen, de patineerlaag komt los. De kwaliteit van de stenen verliest hierdoor meer en meer zijn functie. Dit kan zijn ontstaan door slecht onderhoud in het verleden. De vochtwerendheid is nu natuurlijk niet best, de schade zal zich verder uitbreiden.
  • Indien stenen onthechten of los liggen? Dit kan mede komen door slecht onderhoud nu of in het verleden. Door bijvoorbeeld slecht voegwerk blijft vocht in de stenen. Dit vocht bevriest en zet uit met scheurvorming of onthechting van stenen als resultaat. De losse stenen kunnen opnieuw worden aangebracht, daar waar nodig kan aansluitend het voegwerk worden hersteld.

Stucwerk schoorsteen

  • Stucwerk los? De hechting met de ondergrond is niet goed meer. Dit kan mede komen door de slechte conditie van het onderliggende metselwerk, of doordat het stucwerk en de dekplaat niet voldoende waterdicht zijn. Doordat vocht langdurig wordt ‘vastgehouden’ in het stuc en metselwerk van de schoorsteen ontstaat ook mede door weersinvloeden deze schade. Vocht bevriest en zet uit met scheurvorming of onthechting als resultaat.
  • Geadviseerd wordt bij schade al het stucwerk te verwijderen en in zijn geheel opnieuw aan te brengen, herstel ook direct de schade aan de bovenzijde van de schoorsteen en maak het verhaal compleet door het geheel na droging te hydrofoberen (impregneren).

Schoorsteen beplakt met bitumen

Indien de schoorsteen is beplakt met een bitumen is het geheel niet te beoordelen. Doordat de schoorsteen in deze staat niet tot nauwelijks geïnspecteerd kan worden, wordt het (metsel of stucwerk) in een slechte conditie geacht. Wellicht kan de huidige situatie technisch gezien gehandhaafd blijven, niet voor niets is het geheel voorzien van een bitumen afdichting!

Wij adviseren de schoorsteen te herstellen in dit geval en terug te brengen in de originele staat en toestand. Dus de bitumen verwijderen, en dat wat tevoorschijn komt herstellen of vernieuwen, ook de loketten en loodaansluitingen met het dak weer terug brengen in de oude staat.

  • Indien de materialen nog in een voldoende conditie verkeren kan worden overwogen de schoorsteen te hydrofoberen (waterafstotend maken van de schoorsteen, de levensduur wordt hierdoor verlengd).
  • Een schoorsteen impregneren heeft als gevolg dat de schoorsteen geen water meer doorlaat.

Beton afdekplaat op schoorsteen

  • Indien de betonnen schoorsteen afdekplaat is vervuild met alg en/of mosaangroei is het vanzelf beter om deze vervuiling periodiek te verwijderen en het beton te onderhouden.
  • Indien aan de betonnen schoorsteen afdekplaat betonschade aanwezig is, moet deze schade worden hersteld. De schade en het losse materiaal goed verwijderen, indien wapening zichtbaar wordt deze ontdoen van roest en voorbehandelen met een primer of loodmenie. Hierna kan de betonschade worden hersteld met een vorstbestendig materiaal.
  • Het kan ook zijn dat de bevestiging van de betonnen schoorsteen afdekplaat niet meer perfect is. De bevestiging kan worden verbeterd door de betonnen schoorsteen afdekplaat iets op te lichten en een verlijming eronder aan te brengen.
    • Let op: niet elke kant en klare specie of cementzak van een bouwmarkt is hiervoor geschikt, informeer naar de mogelijkheden.
    • Van verschillende fabrikanten is vorstbestendige reparatiemortel te koop, zoek op internet: vorstbestendige reparatiemortel.
    • Let erop dat het beton wordt onderhouden! Indien deze poreus wordt kan vocht in het beton dringen. Eventuele aanwezige wapening gaat hierdoor roesten met betonschade tot gevolg, ook kan dan bij vorst (beton)schade ontstaan.

Overige gebreken schoorsteen

  • Gebreken aan loketten kunnen meestal relatief eenvoudig worden hersteld.
    • Een loket is een loodconstructie die toegepast wordt voor de waterdichte aansluiting van een pannendak met een schoorsteendoorvoer of met opgaand metselwerk.
    • De vrij lange punten van de loketten kunnen bij niet al te zwaar lood bij storm opwaaien, dit kan worden voorkomen door de onderzijde te verzwaren met een dubbel gevouwen plat stukje lood.

  • Is de schoorsteen afgesmeerd met cement aan de bovenzijde? Meestal omdat deze afsmering niet waterdicht is kan vocht eenvoudig intrekken. Bij vorst of bevriezing van ingetrokken vocht ontstaat schade, scheurvorming of komt het cement (deels) los. Het is raadzaam om (na reparatie) de cementen afsmering te voorzien van een waterdichte coating om vochtintrek te voorkomen.
  • Om inslag van regen en valwinden in de schoorsteen te minimaliseren is de schoorsteen aan de bovenzijde vaak voorzien van één of meerdere schoorsteenpotten. Zijn er gebreken of breuk aan deze potten? Dan moeten de potten worden vervangen.

Asbestkanaal in schoorsteen

In een bepaalde bouwperiode van een woning kan een risico op de aanwezigheid van een asbest rookgasafvoer of asbest schoorsteenkanaal aanwezig zijn. Om zeker te zijn van de wel of te niet aanwezigheid van asbest, kan beter een asbestinventarisatie worden uitgevoerd! Alleen dan heeft u volledige zekerheid over de aanwezigheid van asbest in uw woning.

  • Asbestvezels kunnen levensgevaarlijk zijn als ze vrijkomen en worden ingeademd.
  • Als u onbeschadigd materiaal laat zitten, bestaat er volgens deskundigen echter geen gevaar.
  • U kunt contact met ons opnemen voor een eventuele asbestinventarisatie.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak