Rookgasafvoer veiliger maken bij VvE’s: 6 tips

  • Rookgasafvoer

Voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) is het belangrijk om te weten hoe het precies zit met de rookgasafvoer. Ditzelfde geldt uiteraard voor alle bewoners binnen het complex. Als de cv-ketel aan vervanging toe is, dan moet er rekening worden gehouden met de bijkomende risico’s.

Bouwtechnische keuring stelt veiligheid vast

Een bouwtechnische keuring kan duidelijkheid geven over de kwaliteit en veiligheid van de cv-ketel. Als er problemen zijn met de rookgasafvoer, dan kan dit leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Vanzelfsprekend is dit een risico dat u niet wilt nemen. Hieronder geven we u graag 6 tips voor het veiliger maken van de rookgasafvoer.

1. Aanpassing van de rookgasafvoer

Het is belangrijk dat de rookgasafvoer past bij de ketel. Het is namelijk zo dat een hoogrendementsketel (HR-ketel) om een ander afvoerkanaal vraagt dan een verbeterd rendements ketel (VR-ketel). Kiest u ervoor om de HR-ketel te laten vervangen door een VR-ketel? Zorg dan direct ook voor een aanpassing of vervanging van het rookgasafvoerkanaal.

2. Reserveer budget voor het rookgasafvoerkanaal

Een rookgasafvoerkanaal aanpassen of vervangen brengt de nodige kosten met zich mee. Voor bewoners kan dit een behoorlijke smak geld zijn. Het is daarom aan te raden om de kosten te spreiden en de rookgasafvoer op te nemen in het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

3. Regelmatig inspecteren

Een rookgasafvoerkanaal heeft geen eindeloze levensduur. Door de jaren heen gaat de kwaliteit achteruit, zoals dit met veel zaken het geval is. Het is belangrijk om het afvoerkanaal met regelmaat aan een professionele inspectie te laten onderwerpen om de goede kwaliteit te kunnen blijven garanderen.

4. Check de afvoer bij een nieuwe ketel

Niet elke soort cv-ketel kan veilig worden aangesloten op het aanwezige rookgasafvoerkanaal. Moet er een cv-ketel worden vervangen? Dan is het belangrijk om goed te controleren welke varianten veilig op het afvoerkanaal aangesloten kunnen worden. Dit betekent ook dat het af te raden is om als bewoner zelf een cv-ketel te vervangen zonder de VvE hierover te informeren.

5. Zorg voor een heldere communicatie

Voor een VvE is het belangrijk dat er goed, optimaal en helder gecommuniceerd wordt met de bewoners omtrent ketels en het rookgasafvoerkanaal. Dit voorkomt dat bewoners de VR-ketel laten vervangen door een HRT-ketel zonder zich te realiseren dat het gemeenschappelijke rookgasafvoerkanaal hierdoor vervangen of aangepast dient te worden.

6. Blijf goed op de hoogte

Het is belangrijk om als VvE goed op de hoogte te blijven over ontwikkelingen op de markt en regels omtrent het vervangen van een cv-ketel. Door optimale kennis in huis te hebben, kunnen veel risico’s uit de weg worden gegaan.

Laat een inspectie uitvoeren door Homekeur

Homekeur kan een professionele bouwtechnische inspectie uitvoeren. Wilt u een woning kopen en zeker weten dat de cv-ketel en het rookgasafvoerkanaal van goede kwaliteit zijn? Wij stellen dit graag voor u vast. U kunt eenvoudig online een afspraak maken voor een vakkundige inspectie.

2020-02-03T08:49:23+01:00