rieten dak 2021-01-08T07:13:05+01:00

Rieten dak

Elk rieten dak heeft regelmatig onderhoud nodig. Hoe vaak en welk onderhoud uw dak nodig heeft is afhankelijk van de ouderdom van het dak, de ligging, de hellingshoek en de kwaliteit van het gebruikte riet. De branche biedt een variatie aan onderhoudscontracten. Met het juiste onderhoudscontract bent u gegarandeerd van een mooi en gezond rieten dak.  • De levensduur van het riet is sterk afhankelijk van het onderhoud. Een vervuild rieten dak (aanslag, algen en mos) moet worden gereinigd en schoongemaakt. Een ervaren rietdekker kan u hiermee prima van dienst zijn. Ook kunnen zij zwakke plekken ‘bijstoppen’, waardoor de levensduur wordt verlengd.
  • Een rieten dak kan ook worden gerenoveerd als dat aan de orde zou zijn, de levensduur kan dan zomaar met 10 tot 15 jaar worden verlengd. Is de levensduur echt voorbij dan is vervangen nog de enige optie.


Kapconstructie bij rieten dak

Het rieten dak kan een zogenaamde gesloten constructie zijn (hiermee wordt ook schroefdak bedoeld). De voordelen van de gesloten constructie is dat het riet meewerkt aan de isolatiewaarde en het kan voldoen aan de nieuwste bouwregelgeving. De brandveiligheid is prima (net zoals een pannendak) en de binnenzijde is keurig afgewerkt.

Het rieten dak kan ook een traditionele open constructie zijn. De voordelen van deze zeer beproefde methode is bijvoorbeeld de lichte constructie, optimale ventilatie zonder condensvorming en het riet is van binnenuit zichtbaar. Er zijn ook nadelen aan deze open constructie, denk hierbij aan het zeer grote energieverlies, moeilijk te isoleren, brandgevaarlijk en vrijwel niet stofvrij te krijgen.Overige opmerkingen

  • Is het rieten dak vervuild, is er veel mos aanwezig? De kwaliteit van het riet wordt hierdoor versneld aangetast.
  • Op termijn zult u bij slecht onderhoud te maken krijgen met kosten aan onderhoud voor opstoppen of renovatie van het rieten dak.
  • Zijn er (plaatselijk) gebreken aan het rieten dak? Dan moeten deze gebreken worden hersteld door reparatie en/of opstoppen.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak