rieten dak 2020-09-16T18:44:08+01:00

Rieten dak

Het riet gedekte dak is op afstand beoordeeld en als goed beoordeeld. Elk rieten dak heeft regelmatig onderhoud nodig. Hoe vaak en welk onderhoud uw dak nodig heeft is afhankelijk van de ouderdom van het dak, de ligging, de hellingshoek en de kwaliteit van het gebruikte riet. De branche biedt een variatie aan onderhoudscontracten. Met het juiste onderhoudscontract bent u gegarandeerd van een mooi en gezond rieten dak.

Het riet gedekte dak is op afstand beoordeeld en als matig beoordeeld. Onderhoud is noodzakelijk de komende jaren. Elk rieten dak heeft regelmatig onderhoud nodig. Hoe vaak en welk onderhoud uw dak nodig heeft is afhankelijk van de ouderdom van het dak, de ligging, de hellingshoek en de kwaliteit van het gebruikte riet. De branche biedt een variatie aan onderhoudscontracten. Met het juiste onderhoudscontract bent u gegarandeerd van een mooi en gezond rieten dak.

Het riet gedekte dak is op afstand beoordeeld en als matig tot slecht beoordeeld. Het dak kan mogelijk nog (deels) worden gerenoveerd. Wij houden er rekening mee dan ongeveer ? m2 oppervlakte op termijn moet worden vervangen. Elk rieten dak heeft regelmatig onderhoud nodig. Hoe vaak en welk onderhoud uw dak nodig heeft is afhankelijk van de ouderdom van het dak, de ligging, de hellingshoek en de kwaliteit van het gebruikte riet. De branche biedt een variatie aan onderhoudscontracten. Met het juiste onderhoudscontract bent u gegarandeerd van een mooi en gezond rieten dak.

Het riet gedekte dak is op afstand beoordeeld en als zeer slecht beoordeeld. Het dak kan mogelijk nog (deels) worden gerenoveerd, echter houden wij er rekening ermee dat ? m2 oppervlakte moet worden vernieuwd. Elk rieten dak heeft regelmatig onderhoud nodig. Hoe vaak en welk onderhoud uw dak nodig heeft is afhankelijk van de ouderdom van het dak, de ligging, de hellingshoek en de kwaliteit van het gebruikte riet. De branche biedt een variatie aan onderhoudscontracten. Met het juiste onderhoudscontract bent u gegarandeerd van een mooi en gezond rieten dak.

  • De levensduur van het riet is sterk afhankelijk van het onderhoud. Een vervuild rieten dak (aanslag algen en mos) moet worden gereinigd en schoongemaakt. Een ervaren rietdekker kan u hiermee prima van dienst zijn. Ook kunnen zij zwakke plekken ‘bijstoppen’, waardoor de levensduur wordt verlengd.
  • Een rieten dak kan ook worden gerenoveerd als dat aan de orde zou zijn, de levensduur kan dan zomaar met 10 tot 15 jaar worden verlengd. Is de levensduur echt voorbij dan is vervangen nog de enige optie.

Kapconstructie bij rieten dak

Het rieten dak is een zogenaamde gesloten constructie (hiermee wordt ook schroefdak bedoeld). De voordelen van de gesloten constructie is dat het riet meewerkt aan de isolatiewaarde en het kan voldoen aan de nieuwste bouwregelgeving. De brandveiligheid is prima (net zoals een pannendak) en de binnenzijde is keurig afgewerkt.

Het rieten dak heeft een traditionele open constructie. De voordelen van deze zeer beproefde methode is bijvoorbeeld de lichte constructie, optimale ventilatie zonder condensvorm en het riet is van binnenuit zichtbaar. Er zijn ook nadelen aan deze open constructie, denk hierbij aan het zeer grote energieverlies, moeilijk te isoleren, brandgevaarlijk en vrijwel niet stofvrij te krijgen.

Vanwege afwerking aan de binnenzijde van de woning is niet te bepalen of hier een zogenaamde gesloten of open rieten kap constructie is toegepast.

  • Een gesloten constructie (hiermee wordt ook schroefdak bedoeld): De voordelen van de gesloten constructie is dat het riet meewerkt aan de isolatiewaarde en het kan voldoen aan de nieuwste bouwregelgeving. De brandveiligheid is prima (net zoals een pannendak) en de binnenzijde is keurig afgewerkt.
  • Een open constructie: De voordelen van deze zeer beproefde methode is bijvoorbeeld de lichte constructie, optimale ventilatie zonder condensvorm en het riet is van binnenuit zichtbaar. Er zijn ook nadelen aan deze open constructie, denk hierbij aan het zeer grote energieverlies, moeilijk te isoleren, brandgevaarlijk en vrijwel niet stofvrij te krijgen.

Overige opmerkingen

  • Het rieten dak is vervuild, er is veel mos aanwezig. De kwaliteit van het riet wordt hierdoor versneld aangetast. Op termijn zult u sowieso te maken krijgen met kosten aan onderhoud voor opstoppen of renovatie van het rieten dak. Voor dit moment wordt u geadviseerd ? m2 rieten dak te reinigen. Het beste kunt u hiervoor een gespecialiseerd bedrijf inschakelen, deze gebruiken de juiste materialen en middelen.
  • Er zijn (plaatselijk) gebreken aan het rieten dak, deze gebreken kunnen worden hersteld door reparatie en/of opstoppen. Globaal moet ? m2 rieten dak worden hersteld.
    • De kosten zijn als termijnpost begroot, beter is om dit direct te doen omdat de kosten jaarlijks met minimaal 5% tot 10% zullen toenemen.
Open chat
Whatsapp contact
Powered by