Raamdorpels 2021-01-06T21:37:39+01:00

Raamdorpels (keramisch)

  • Raamdorpels lopen schuin af en steken iets buiten het metselwerk.
  • Een raamdorpel of ook wel waterslag genoemd, is een voorziening onder een raam waardoor (regen)water niet direct op en in de muur terechtkomt.
  • Waterslagen beschermen dus de bovenzijde van het buitenblad (metselwerk) tegen indringen van water aan de onderzijde van het raam.

Indien raamdorpelstenen los liggen dienen deze opnieuw te worden gemonteerd, waarna ook het voegwerk kan worden hersteld. Als ook het voegwerk tussen de raamdorpelstenen in een matige tot slechte conditie verkeert zal om inwateren te voorkomen het voegwerk hersteld of vervangen moeten worden. De oude voegen kunnen eventueel worden uitgeslepen.



Indien de raamdorpelstenen zijn vervuild met alg en/of mos, adviseren wij dit de reinigen en te onderhouden. Dergelijke vervuiling tast het materiaal aan, gaat ook vocht vasthouden en kan vervolgens (bijvoorbeeld bij bevriezing) schade aan het materiaal (vorstschade) tot zelfs breuk veroorzaken.

Het kan ook zijn dat de aansluiting tussen de onderzijde van het kozijn en de raamdorpel (waterslag) niet optimaal is. De beste afdichting en aansluiting wordt verkregen als de opstaande rand (hoge klik) van de raamdorpel aan onderzijde van het kozijn in een lekdorpel is gemonteerd. Bij regenval, slagregen of door wind gestuwde afwatering kan in voorkomende gevallen inwateren optreden. Geadviseerd wordt om alle waterslagen hierop te controleren en daar waar nodig en mogelijk een verbetering toe te passen.

  • Het doel van een raamdorpel is het inwateren en opspatten van regenwater tegen te gaan.
  • De raamdorpel of waterslag moet een juiste overstek hebben van minimaal 4 cm, met een waterhol aan de onderzijde of een lekrand.
  • De ideale hellingshoek voor gemonteerde raamdorpels of waterslagen is ongeveer 15 graden.

Metselwerk raamdorpels

  • Een nadeel van bakstenen is dat deze poreus zijn en snel vervuilen.
  • De bakstenen raamdorpels lopen schuin af en steken iets buiten het metselwerk.


Indien metselwerk raamdorpels los liggen dienen deze opnieuw gemonteerd te worden, waarna ook het voegwerk kan worden hersteld. Als ook het voegwerk tussen de metselwerk raamdorpels in een matige tot slechte conditie verkeert zal om inwateren te voorkomen het voegwerk moeten worden vervangen. De oude voegen kunnen indien nodig worden uitgehakt of uitgeslepen.

Als de metselwerk raamdorpels zijn vervuild met alg en/of mos, adviseren wij dit te reinigen en te onderhouden. Dergelijke vervuiling tast het materiaal aan, gaat ook vocht vasthouden en kan vervolgens (bijvoorbeeld bij bevriezing) schade aan het metselwerk (vorstschade) tot zelfs breuk veroorzaken.

Kunststof of metalen raamdorpels

Kunststof waterslagen zijn aan de onderzijde voorzien van een lekrand.

  • De waterslagen lopen schuin af en steken iets buiten het metselwerk.
  • Een waterslag is een voorziening onder een raam waardoor (regen)water niet direct op en in de muur terechtkomt.
  • Waterslagen beschermen dus de bovenzijde van het buitenblad (metselwerk) tegen indringen van water aan de onderzijde van het raam.

Indien de raamdorpels slecht zijn onderhouden, adviseren wij om door middel van zelfwerkzaamheid deze waterslagen te onderhouden en te reinigen.

De beste afdichting en aansluiting wordt verkregen als de opstaande rand (hoge klik) van de raamdorpel aan onderzijde van het kozijn in een lekdorpel is gemonteerd. Bij regenval, slagregen of door wind gestuwde afwatering kan in voorkomende gevallen inwateren optreden. Geadviseerd wordt om alle waterslagen hierop te controleren en daar waar nodig en mogelijk een verbetering toe te passen. Indien de bevestiging niet optimaal is, kan met bijvoorbeeld een ‘Poly max’ of ‘Fix all kit’ de bevestiging eenvoudig worden verbeterd.

Dergelijke waterslagen dienen aan de uiteindes bij de aansluiting met de muur te zijn voorzien van een kopschotje. Indien deze ontbreken is er een risico op inwateren. Eventueel kan de aansluiting tussen de gevel en de waterslagen worden verbeterd door een kitafdichting toe te passen.

Door werking van materialen en weersinvloeden kunnen de materialen uitzetten en krimpen, hierdoor vervormd de originele profilering. Indien dit aan de orde is kan mogelijk een bevestiging worden verbeterd of juist een ruimte tussen de onderdelen worden aangebracht waardoor deze kunnen ‘werken’, uitzetten en/of krimpen.

Natuursteen en/of beton raamdorpels

Massieve hardstenen, natuurstenen of betonnen raamdorpels geven een woning een degelijke uitstraling. Deze raamdorpels hebben verder als voordeel dat ze zeer slijtvast zijn.

  • De raamdorpels loopt schuin af en steken iets buiten het metselwerk.
  • Een waterslag is een voorziening onder een raam waardoor (regen)water niet direct op en in de muur terechtkomt.
  • Waterslagen beschermen dus de bovenzijde van het buitenblad (metselwerk) tegen indringen van water aan de onderzijde van het raam.

Vaak is tussen de verschillende elementen van deze raamdorpels een flexibele kitvoeg aangebracht (aansluiting tussen de ene en andere dorpel), deze kitvoeg moet om de circa 10 jaar worden vervangen. Oude kitvoeg kan worden uitgesneden, oppervlaktes reinigen en nieuwe flexibele kitvoeg kan worden aangebracht.

Indien een raamdorpel los ligt of er zijn gebreken waardoor een deel van de raamdorpel(s) opnieuw gemonteerd moeten worden: dit kan relatief eenvoudig door het aanbrengen van bijvoorbeeld een tegellijm tussen de dorpel (onderzijde) en het metselwerk.

Het materiaal van de raamdorpel kan aan de oppervlaktes schraal zijn en/of het materiaal kan dusdanig zijn aangetast dat herstel uitgevoerd moet worden. Middels het aanbrengen van een epoxy reparatie mortel kan dit zeer goed worden gerepareerd.

Indien in een raamdorpel breuk aanwezig is: in principe kan dit eenvoudig worden hersteld middels het aanbrengen van een weerbestendige flexibele kitvoeg. Bij meerdere breuklijnen kan wellicht vervanging overwogen worden.

Als de raamdorpels zijn vervuild met alg en/of mos, adviseren wij dit de reinigen en te onderhouden. Dergelijke vervuiling tast het materiaal aan, gaat ook vocht vasthouden en kan vervolgens (bijvoorbeeld bij bevriezing) schade aan het materiaal (vorstschade) tot zelfs breuk veroorzaken.

Bij een raamdorpel(s) onder de kozijnen hoort een waterhol aanwezig te zijn. Indien deze niet aanwezig is, adviseren wij om deze alsnog aan te brengen! Echter praktisch is dat niet eenvoudig, de dorpels moeten dan gedemonteerd worden en terug naar de fabrikant of leverancier. Dergelijke raamdorpels zonder een waterhol vormen een risico voor de afwatering van de gevel en kunnen de oorzaak zijn van een vochtprobleem.

  • Een waterhol is een sponning (gleuf, geultje), aan de onderzijde van de dorpel, die ervoor zorgt dat het regenwater afdruipt van de dorpel en niet langs de gevel loopt en dus minder gemakkelijk de gevel in kan treden.
  • Zonder waterhol zal het hemelwater langs de onderzijde van de raamdorpel in de muur treden wat niet gewenst is (het muurdeel blijft lang vochtig).
  • Het alsnog aanbrengen van een waterhol is in een vaste onderdorpel veel minder eenvoudig, als dit technisch nog mogelijk is zal de uitvoering waarschijnlijk minder fraai en strak zijn.

Houten raamdorpels

  • Schilderwerk van houten raamdorpels heeft extra aandacht nodig, voorzie dergelijke kwetsbare dorpels altijd van een extra laag verfwerk!

Houtrot kan aanwezig zijn, uiteraard moet dit worden hersteld om erger te voorkomen, tijdens een herstel kan blijken dat er meer houtrot aanwezig is dan nu zichtbaar! In voorkomende gevallen kan houtrot niet meer geheel worden hersteld en moeten dorpels worden vervangen. Het vervangen van dergelijke onderdorpels is niet altijd even eenvoudig! Wij adviseren dit door een specialist te doen laten uitvoeren. Na het vervangen moet uiteraard ook het schilderwerk worden uitgevoerd.



Indien de (originele) houten dorpels onder de kozijnen zijn bekleed of betimmerd met een materiaal zodat de originele dorpel niet zichtbaar is: aannemelijk is dat deze afwerking niet uit luxe is aangebracht, en dat het onderliggende materiaal in een slechte conditie verkeerd en wellicht eigenlijk geheel vervangen zou moeten worden. Wellicht kan een dergelijke afwerking wel functioneren. Let ook bij houten raamdorpels op de aanwezigheid van een waterhol, dat is nog belangrijker bij een houten dorpel als bij een hardstenen dorpel (lees voorgaande alinea).

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak