Veelvoorkomende problemen met hemelwaterafvoeren

Hemelwaterafvoeren zijn bedoeld om hemelwater van het dak en de dakgoot weg te voeren, naar het rioleringsstelsel, naar grindput of naar een bovengronds punt in de tuin. Het is belangrijk dat hemelwater weg wordt gevoerd van het dak en uit de dakgoot, maar het is ook van groot belang dat het naar een juist punt wordt vervoerd. Verzamelt hemelwater zich op een verkeerde locatie, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Tijdens een bouwtechnische keuring kunt u een woning volledig laten inspecteren. Hierbij wordt ook de staat van de hemelwaterafvoeren gecontroleerd. Homekeur geeft u inzicht in 4 van de meest voorkomende problemen met hemelwaterafvoeren.

1. Schade en gebreken aan de hemelwaterafvoer

Er komen diverse soorten schades en gebreken voor aan hemelwaterafvoeren. In veel gevallen gaat het om mechanische schade of om gebreken die relatief eenvoudig kunnen worden gerepareerd, bijvoorbeeld door een onderdeel te vervangen door een nieuw exemplaar. Dergelijke problemen kunnen in de meeste gevallen snel en relatief voordelig worden opgelost.

2. Verschuiving en verzakking van de afvoeren

Hemelwaterafvoeren kunnen door de jaren heen gaan verschuiven, waarbij zij bijvoorbeeld uit elkaar gaan wijken, maar zij kunnen ook gaan verzakken. Hierbij ontstaan er vaak gebreken aan de aansluitingen, waardoor de verbindingen moeten worden hersteld voor een optimale werking. Hierbij kunnen, indien nodig, direct onderdelen worden vervangen. In veel gevallen zijn dergelijke reparaties en vervangingen snel en eenvoudig uitvoerbaar.

3. Verkeerde locatie van waterverzameling

Het komt vaker voor dat een hemelwaterafvoer boven de grond eindigt in plaats van onder de grond, bij het rioleringsstelsel. Dit hoeft geeft probleem te zijn, maar dit kan zeker wel. Laat dit daarom altijd goed controleren tijdens een bouwkundige inspectie. Wordt het water op een verkeerd punt verzameld en kan het daar niet makkelijk weg, dan kan dit problemen opleveren. Wordt het water bijvoorbeeld tegen de gevel aan verzameld en kan het daar moeilijk wegvloeien? Dan trekt het regenwater de gevel in, met alle gevolgen van dien. Wordt het water op een juist punt verzameld en kan het daar ook makkelijk wegvloeien? Dan is er niets aan de hand en hoeft u er niets aan te wijzigen.

4. Onvoldoende opvangcapaciteit in de (grind)put

Hemelwaterafvoeren kunnen ook in een (grind)put eindigen. Dit kan prima zijn, maar dan is het wel belangrijk dat de grondpunt een opvangcapaciteit heeft die groot genoeg is. Wanneer dit niet het geval is, dan wordt de gevel sterk belast door het water en ontstaan er vochtproblemen. Uiteindelijk kan dit leiden tot grote problemen die vaak niet direct opgespoord worden. Hierbij kunt u denken aan verzwakkingen in de bodemstructuur en de fundering of aan gebreken in keldermuren en vloerbalken.

Bouwtechnische keuring van de hemelwaterafvoeren

Wanneer er iets niet in orde is met de hemelwaterafvoeren, dan kan dit vroeg of laat tot ernstige problemen leiden. U komt dan voor hoge kostenposten te staan en dit wilt u natuurlijk voorkomen. Wilt u een woning gaan kopen en zeker zijn dat alles in orde is met de woning én met de hemelwaterafvoer? Kies dan voor een bouwtechnische keuring door Homekeur. Wilt u meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Uiteraard kunt u, indien gewenst, ook direct een afspraak maken. Met Homekeur kiest u altijd voor zekerheid.

2020-12-30T15:33:29+01:00