Prijzen koopwoningen schieten omhoog!

Koopwoningen worden steeds duurder, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. In de maand augustus lagen de huizenprijzen gemiddeld 7,8% hoger dan in mei vorig jaar. Tegelijkertijd stijgt ook het aantal verkopen.

Herstel van de woningmarkt

Al een paar jaar zitten de prijzen van koopwoningen in de lift. Sinds het dieptepunt van de huizenmarkt in juni 2013 stegen de huizenprijzen met bijna 18 procent. Daarmee lijkt de woningmarkt zich te hebben hersteld. Huizenkopers betalen nu gemiddeld evenveel voor een woning als in de zomer van 2006.

Meer verkopen

Ook de verkoop van woningen is bezig aan een flinke opmars. In mei 2017 registreerde het Kadaster 19.990 transacties. Dat is bijna een kwart meer dan het jaar ervoor. Als het om de verkoopprijs van woningen gaat, is Noord-Holland de absolute koploper. Het CBS stelde de grootste stijgingen vast in Amsterdam en omstreken. De Nederlandse hoofdstad wordt op de voet gevolgd door de steden Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

Hervorming van de woningmarkt

Volgens Marc Francke, professor Real Estate Valuation aan de Universiteit van Amsterdam, hangen de huidige ontwikkelingen nauw samen met de hervorming van de woningmarkt. Zo moeten hedendaagse huizenkopers hun hypotheek aflossen om hypotheekrenteaftrek te kunnen krijgen. Bij de vorige prijsstijging was dat niet het geval. Die ging gepaard met een toename van de hypotheekschuld. Doordat de regels rondom hypotheken strikter zijn geworden, lossen hedendaagse huizenkopers relatief meer af en blijven ze minder vaak zitten met een restschuld.

Denk aan de toekomst – koop verstandig

De stijging van de huizenprijzen gaat samen met een groeiende run op koopwoningen. Huizen staan minder lang te koop, en het komt steeds vaker voor dat huizen voor boven de vraagprijs van eigenaar wisselen. De rentes zijn momenteel laag, dus dat maakt de sprong aantrekkelijk. Dat neemt niet weg dat het kopen van een huis een risico blijft. Ontwikkelingen laten zich immers niet altijd voorspellen. Zorg daarom dat u goed zicht hebt op uw financiële plaatje.

Kies voor een bouwkundige inspectie

Tot slot, maar niet onbelangrijk: kies altijd voor een betrouwbare bouwkundige keuring. Zo voorkomt u onaangename verrassingen en bent u ook in de toekomst verzekerd van prettig wonen.

2022-10-27T15:43:40+01:00