Plafonds 2021-01-06T08:22:24+01:00

Plafonds in de woning

Veel soorten plafonds kunnen aanwezig zijn in een woning, afhankelijk van het bouwjaar. Onderstaand benoemen we de bijzonderheden, aandachtspunten en mogelijke afwijkingen.

Stucplafonds

In de plafond afwerking kan schade of scheurvorming aanwezig zijn, naar keuze kan dit gehandhaafd blijven of hersteld worden. Met name oudere plafonds zijn vanwege de hechting aan de ondergrond slecht te handhaven of te repareren.

Indien in de plafondafwerking scheurvorming, los stucwerk/spack of andere soorten van gebreken aanwezig zijn: in voorkomende gevallen is een oudere plafondafwerking, vanwege de hechting aan de ondergrond of andere gebreken aan de basis maar moeilijk te handhaven of te repareren of de gebreken zijn dusdanig dat (deels) vervangen wordt geadviseerd.

 • Vervangen van een plafondafwerking is niet eenvoudig, vooral aanhelen aan een bestaande afwerking is werk voor een vakman.
 • Na het aanbrengen van een primer kan een nieuw stucwerk/spack aangebracht worden.

Spuitwerk (spack) op beton

Als de plafonds (deels of meerdere) zijn voorzien van een gestructureerde laag: dit spuitwerk heet ‘Spack’. Repareer eventuele beschadigingen met een geschikte muurvuller of spackspray voor een mooi resultaat.

 • Wilt u gaan repareren? Gewone muurvuller geeft een glad resultaat en valt daardoor vaak nog meer op.
 • Zelf met een spons een structuur proberen na te maken, geeft uiteindelijk toch vaak niet het gewenste resultaat.
 • Er zijn speciale producten op de markt om een spack plafond te repareren. Bij elke bouwmarkt verkrijgbaar een Spack reparatie tube van Albastine of vergelijkbaar product.

Houten schroten plafonds

Plafonds (deels of meerdere) in de woning kunnen zijn voorzien van een houten schroten, niet duidelijk zal zijn hoe en waarop deze zijn gemonteerd. Bij eventuele verwijdering van dergelijke plafonds moet rekening worden gehouden met onbekende materialen die tevoorschijn gaan komen.

 • Houten schroten plafonds geven een verhoogd risico op vuurdoorslag bij brand, door de openingen tussen de schoten is de brandwerendheid zeer nihil.

Oudere PVC schroten of tempex

Plafonds (deels of meerdere) in de woning kunnen zijn voorzien van PVC schroten of tempex plaatjes, niet duidelijk is dan waarop deze zijn gemonteerd. Bij eventuele verwijdering van de plafondafwerking moet rekening worden gehouden met onbekende materialen die tevoorschijn gaan komen. Wij adviseren in die gevallen om de plafondafwerking te verwijderen en het plafond wat tevoorschijn komt te renoveren of te vernieuwen.

 • Deze plafondafwerkingen zijn over het algemeen (zeer) licht ontvlambaar en zorgen bij brand voor een enorme rookontwikkeling. Bovendien smelten de materialen snel en de brandende druppels kunnen ernstige brandwonden veroorzaken. Schrootjes kunnen gaan hangen bij een brand, waardoor deze obstakels vormen bij het verlaten van de ruimte/woning.

Zachtboard plafonds

Plafonds (deels of meerdere) in de woning kunnen zijn voorzien van zachtboard. Dit is brandgevaarlijk materiaal, mag tegenwoordig niet meer gebruikt worden als plafond. Als een verbouwing gepland staat adviseren wij het zachtboard te verwijderen en te vervangen door bijvoorbeeld een gipsplaten plafond.

 • Het gebruik van zachtboard in nieuwe plafonds is niet meer toegestaan in verband met de brandgevaarlijkheid.
 • In bestaande bouw mag zachtboard gewoon blijven zitten.
 • Als u de woning grootschalig gaat renoveren/verbouwen dan moet deze formeel gaan voldoen aan de nieuwe eisen en is zachtboard niet meer toegestaan.

Spanplafond

Dit is een plafond dat onder het bestaande plafond gespannen is. Meestal gemonteerd met een klemsysteem dat rondom de muur of aan het bestaande plafond bevestigd is. In dit klemsysteem is van wand naar wand het spanplafond gespannen. Een eventueel bestaand (oud) plafond of overige zaken achter dit spanplafond zijn nu niet zichtbaar. Het geheel zorgt nu wel voor een strakke uitstraling.

Systeem plafond

Plafonds (deels of meerdere) in de woning kunnen zijn voorzien van een systeem plafond, niet duidelijk is hoe en waarop deze zijn gemonteerd. Bij eventuele verwijdering van dergelijke plafonds moet rekening worden gehouden met onbekende materialen die tevoorschijn gaan komen.

 • Systeem plafonds in woningen zijn ongebruikelijk, heel vaak is dit toegepast om achterliggende zaken uit het zicht te houden. Systeem plafonds worden eigenlijk alleen toegepast in kantoren.

Aandachtspunten bij plafonds

 • Het kan zijn dat van de plafondbeplating (of gipsplaten) de montage niet optimaal is. Dit kan eenvoudig worden hersteld door de bevestiging op het rachelwerk te verbeteren met bijvoorbeeld gipsplaatschroeven. Omdat er een risico is dat er gevolgschade aan de plafonds gaat ontstaan of dat de hoeveelheid loskomend materiaal toeneemt adviseren we deze gebreken op korte termijn te herstellen.
 • Als op het plafond schimmel aanwezig is: dit komt zeker door onvoldoende ventilatie in de woning, ook kan een foutieve opbouw van een dakpakket mede de oorzaak hiervan zijn.
  • Aanvankelijk ziet u weinig schimmel, maar in korte tijd worden kleine schimmelvlekjes grote, vaak zwarte, schimmelplekken op muren of plafonds. De schimmels groeien op vochtige plaatsen. Dit kan in een vochtige badkamer zijn, in een woonkamer of slaapkamer met een hoge luchtvochtigheid, of op een vochtige muur en op een vochtig plafond.
  • Om schimmels op een muur of plafond te voorkomen is voldoende ventilatie in uw woning vereist. Tijdens ventileren wordt vochtige lucht afgevoerd zodat muren en plafonds kunnen drogen. In de meeste woningen is het niet altijd mogelijk voldoende vocht te verwijderen door alleen ventileren. U raakt de schimmels in huis dan niet kwijt, sterker nog, de schimmelplekken worden alsmaar groter.

Optrekkend vocht

  • Nadat vochtproblemen succesvol verholpen zijn en de luchtvochtigheid verlaagd is, kunt u de schimmels op een muur of plafond verwijderen.
  • Schimmels in huis zijn een bedreiging voor uw gezondheid. De schimmelplekken zijn niet alleen vies, maar kunnen ook luchtwegklachten veroorzaken. In een vochtig huis met schimmels op de muren en plafonds is het binnenklimaat slecht.
 • Als op het plafond lekkage plekken visueel waarneembaar zijn, zal vooreerst bepaald moeten worden of deze lekkage actief is. Indien actief zal vanzelf eerst het bovenliggende probleem moeten worden opgelost. Nadeel hiervan is dat het plafond geopend moet worden. Veel bijkomende kosten en werkzaamheden dus. Om verder verval van het plafond te voorkomen wordt een directe actie geadviseerd. Als de lekkage plekken na onderzoek met een vochtmeter worden beoordeeld als niet meer actief, kan esthetisch herstel worden uitgevoerd om de lekkage plekken weg te werken. Gebruik eerst een primer of isoleermiddel als onderlaag. Door gewone latex zal de lekkage plek vrijwel direct weer zichtbaar worden.
 • In het bouwkundig rapport worden naast de bevindingen ook verbetertip geadviseerd om eventueel het binnenklimaat in de woning te verbeteren.