Overstek 2021-01-06T06:29:06+01:00

Overstekken

Een overstek is het overhangende gedeelte van het dak, van een verdieping of een gootconstructie.

 • Wij adviseren de overstekken te controleren op houtrot. Houtrot dient professioneel te worden hersteld waarna ook het schilderwerk (plaatselijk) nieuw aangebracht dient te worden.
  • Let op: houtrot kan altijd aanwezig zijn op niet zichtbare plaatsen! Ook kan houtrot zichtbaar worden bij het verwijderen van verflagen.
  • Houtrot kan in het verleden ook professioneel zijn hersteld of houtrot kan ook wel/niet professioneel, maar bewust zijn verborgen.
  • Periodiek deskundig en goed onderhoud is van belang! Let vooral op de verbindingen, de hoeken en naden dat deze zijn afgedicht en vocht niet kan intreden!

 • Onderdelen van het houtwerk van de overstek kunnen gaan delamineren. Delamineren is het verschijnsel dat de samenhang verdwijnt tussen de lagen van een materiaal dat uit meer lagen is opgebouwd. De oorzaak kan zijn een slechte hechting van de lagen door een fabricage fout of een geleidelijke vermindering van de hechting door inwerking van vocht of lucht op de lijm e.d. Delamineren van houtwerk is niet te repareren, op enig moment zullen delen van het houtwerk vervangen moeten worden.
 • Zijn er gebreken aan de montage of bevestiging van de overstekken (of de bekleding)? Hier kan herstel worden uitgevoerd.
 • Indien de originele overstek (geheel of deels) is bekleed met een volkern of kunststof materiaal, kunnen de materialen achter deze afwerkingen niet worden beoordeeld, mocht het materiaal NIET geventileerd aangebracht zijn, dan kan het tussen de verschillende materialen nu het niet ventileren. De kans op condensvorming is groot met aantasting/houtrot van het onderliggende houtwerk als gevolg. Wij adviseren als dit aan de orde is het materiaal waarmee de overstek is bekleed te verwijderen, en opnieuw (op rubbers) professioneel en geventileerd aan te brengen en/of de overstek terug te brengen of te herstellen in de originele uitvoering.
  • Het kan zijn dat na verwijdering van het volken of kunststof materiaal gebreken aan het onderliggende houtwerk zichtbaar worden.

Betonnen overstek

Indien de overstek is uitgevoerd als prefab element in beton (steenachtig), is heel waarschijnlijk wapening aanwezig in deze overstek.

 • Als deze overstek ook dient als goot dan is het vanzelfsprekend dat deze goed moet kunnen functioneren en waterdicht is. Meer informatie over een dergelijke betonnen goot en de mogelijke gebreken en risico’s kunt u hier terug lezen.
 • Mechanische schade kan eenvoudig worden hersteld, schade als gevolg van roestende wapening heeft meestal als oorzaak dat het steenachtige materiaal niet voldoende waterdicht is. Zodra de schade zichtbaar wordt is het meestal te laat.
 • Indien wapening gaat roesten, gaat deze ook corroderen (uitzetten) en drukt het beton weg. De wapening kan bijvoorbeeld door vocht worden aangetast. Indien de wapening zichtbaar wordt bij het verwijderen van losse delen, moet deze ook worden voorzien van een coating (loodmenie) alvorens het betonherstel uit te voeren.

Belangrijk bij dergelijke overstekken om heel nauwkeuring het beton oppervlak te inspecteren aan alle zijdes. Een hele beperkte visueel moeilijk waarneembare scheur is vaak net het topje van een ijsberg. Vervolg onderzoek is noodzakelijk om de totale omvang van de eventuele betonschade vast te kunnen stellen. Dit kan in kaart worden gebracht door minutieus het hele steenachtige oppervlak af te kloppen met een metalen voorwerp.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak