Overbieden op een huis is steeds normaler

Overbieden op een huis, nooit eerder gebeurde het zo vaak. Steeds meer huizen worden boven de vraagprijs verkocht. Momenteel gaat 28% van de huizen weg voor de vraagprijs, of zelfs voor meer. In de stad Amsterdam betaalde in 2017 ruim driekwart van de huizenkopers minstens de vraagprijs. Ook in Utrecht, Groningen, Haarlem en Amstelveen is overbieden de norm.

Run op koopwoningen

Deze trend wordt veroorzaakt door een stijgende vraag naar beschikbare koopwoningen. Steeds minder woningen staan langere tijd te koop. Stond drie jaar geleden nog 18,2% van de woningen langer dan twee jaar te koop, vandaag is dat slechts 9,4%. Ook het aantal verkopen laat een flinke stijging zien. In het tweede kwartaal van 2017 werden er in totaal 276.000 woningen verkocht. Dat is 20,3% meer dan in het jaar daarvoor. De stijging tekent zich vooral af in het duurdere segment.

Onzekerheid voor kopers

Voor huizenkopers brengt deze situatie onzekerheid en frustratie met zich mee. Want hoe hoog moet je bieden? Bij een te laag bod gaat dat droomhuis misschien aan uw neus voorbij, en bij een hoog bod betaalt u al gauw teveel. De huidige situatie dwingt huizenkopers om snel te beslissen. Een bouwkundige keuring kan gelukkig snel plaatsvinden, maar veel tijd voor een voorbehoud van financiering is er niet.

Zo voorkomt u dat u teveel betaalt

  • Bepaal van tevoren uw budget. Houd daarbij rekening met kosten voor verhuizing, inrichting en renovatie. Bij een tussenwoning uit de jaren ’60 is dat al gauw 10.000 euro. Houd uw maandlasten in gedachten en weersta de verleiding om uw maximale budget in te zetten.
  • Ga na of de vraagprijs realistisch is. Dit kunt u doen door te achterhalen wat er voor vergelijkbare woningen in de buurt betaald is.
  • Geen bedenktijd? Laat een bouwkundige keuring uitvoeren binnen drie dagen na de ondertekening van het koopcontract. Binnen die termijn kunt u nog altijd kosteloos afzien van de koop. De bank financiert tot de taxatiewaarde, dus als u meer betaalt zult u uw eigen vermogen moeten aanspreken.

Bouwkundige keuring

Overbieden? Houd het hoofd koel en laat tijdig een taxatie en bouwkundige keuring uitvoeren. Bij HomeKeur bieden we u graag een solide basis voor jarenlang woonplezier.

2020-12-21T21:43:48+01:00