Hoe ontstaat optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is een veel voorkomend probleem. Van alle vormen van vochtproblemen komt deze variant in de praktijk het vaakst voor. De aanwezigheid van optrekkend vocht is niet alleen slecht voor de staat van een woning, maar ook voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om te weten of er sprake is van optrekkend vocht in een woning waar u interesse in heeft. Homekeur kan dit voor u vaststellen middels een bouwkundige keuring. In een helder bouwkundig rapport geven wij u duidelijkheid. Is er sprake van optrekkend vocht in de woning? Dan kunnen wij u uiteraard een advies bieden.

De oorzaak van optrekkend vocht

Woningen hebben een waterkering, welke zich op grondniveau bevindt tussen de steenlaag. Wanneer deze waterkering in orde is, dan is er niets aan de hand. Ontstaan hier problemen mee? Dan krijgt u te maken met optrekkend vocht. Het grondwater wordt door de muren van de woning opgezogen wanneer de waterkering kapot is of helemaal ontbreekt. Het vocht krijgt zo de kans om steeds verder op te trekken, waardoor het uiteindelijk zichtbaar wordt in de woning. Behang begint los te laten en er ontstaan vochtplekken. In de meeste gevallen ontstaan er ook relatief snel schimmels in de woning.

Signalen die wijzen op optrekkend vocht

Optrekkend vocht kan zich niet alleen in de buitenmuren bevinden, maar kan zich ook manifesteren in de binnenwanden. Het eerste signaal dat u zou kunnen zien is het ontstaan van vochtplekken. Deze vallen vaak op door de wat donkerdere rand om een vlek. Wanneer er pleisterwerk, behang of verf op de wanden aanwezig is, dan kan dit gaan loslaten. Ook dit is een duidelijk signaal dat er sprake is van optrekkend vocht. Andere signalen zijn muffe geurtjes en schimmels.

Optrekkend vocht is altijd een probleem

Optrekkend vocht is niet in elke woning even hardnekkig. Dit heeft met meerdere factoren te maken, zoals de dikte van de wanden, de poreusheid van de stenen van het huis en de grondwaterstand. Hoe hoger de grondwaterstand, hoe hardnekkiger het optrekkende vocht. In alle gevallen is het belangrijk om optrekkend vocht een halt toe te roepen, dus ook wanneer het (nog) niet hardnekkig lijkt. Dit kan relatief snel veranderen. Het is vooral belangrijk om schade door optrekkend vocht te voorkomen. Daarnaast levert optrekkend vocht de nodige risico’s voor de gezondheid op.

Wat zijn de gevolgen van optrekkend vocht?

Het belangrijkste gevolg is wel het effect op de gezondheid van iedereen binnen het huishouden. Vocht en schimmels hebben een negatief effect op de gezondheid en kunnen onder meer hoesten en benauwdheid veroorzaken. Uiteraard zijn er meer gevolgen van optrekkend vocht, zoals structurele schade en een hoger energieverbruik.

Is er optrekkend vocht aanwezig?

Wanneer u een woning wilt kopen, dan wilt u zeker zijn dat er geen sprake is van optrekkend vocht. Hardnekkig optrekkend vocht wordt vaak makkelijk herkend, maar vochtproblemen zijn niet altijd direct zichtbaar. U wilt zekerheid voordat u een woning koopt. Homekeur biedt u deze zekerheid graag, door een bouwkundige keuring uit te voeren. U ontvangt hiervan een bouwkundig rapport, zodat u precies weet wat de actuele staat van het huis is. Maak direct online een afspraak of neem contact met ons op voor meer informatie of advies.

2021-05-15T13:24:50+01:00