Nu een thuisbatterij aanschaffen of nog even wachten?

Steeds meer mensen gaan goed aan de slag op het vlak van duurzaamheid. Dat is natuurlijk positief. We zien meer en meer woningen met een zonnepaneleninstallatie. Een thuisbatterij aanschaffen is dan vaak een logische vervolgstap. Veel woningeigenaren vragen zich wel af of dit nu wel echt zo verstandig is, of dat zij toch beter nog even kunnen wachten.

Een bouwtechnische keuring voor de zonnepaneleninstallatie

Gaat u een woning kopen met een zonnepaneleninstallatie, maar nog geen thuisbatterij? Dan kan een bouwtechnische keuring duidelijkheid geven over de kwaliteit van de aanwezige installatie. Is er nog geen zonnepaneleninstallatie, maar wilt u deze wel, al dan niet met een thuisbatterij? Dan is het uiteraard ook belangrijk om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. U wilt zeker zijn dat het allemaal wel mogelijk is. Uiteraard kan het ook zijn dat er al een zonnepaneleninstallatie én een thuisbatterij aanwezig zijn. Deze kunnen worden gecontroleerd op de juiste werking.

Voordelen thuisbatterij

Zonnepanelen staan in voor ongeveer 30 procent van het totale verbruik aan elektriciteit. Dit percentage kan oplopen naar ongeveer 75 procent wanneer er een thuisbatterij aanwezig is. U kunt goed besparen op de elektriciteitskosten door opgeslagen energie te gebruiken tijdens het piektarief. Voor de thuisbatterij kan een premie worden aangevraagd voor 250 euro per kilowattuur. Per aansluitingspunt geldt een maximale premie van 3.200 euro.

In het geval van een stroomstoring kunt u eenvoudig een beroep doen op uw thuisbatterij. Uiteraard is een thuisbatterij ook goed voor het milieu, omdat het om groene energie gaat die u zelf met de zonnepaneleninstallatie opwekt. U bent dus duurzaam bezig én u bespaart flink op de energierekening.

Nadelen thuisbatterij

Zoals u ziet zijn er aardig wat voordelen van de thuisbatterij. Er zijn ook nadelen te noemen, zeker als er nog geen thuisbatterij aanwezig is. De gemiddelde aanschafkosten van een thuisbatterij liggen namelijk rond de 8.000 euro. Is de woning jonger dan 10 jaar? Dan moet u het hoge belastingtarief van 21 procent betalen. Voor oudere woningen geldt het lage tarief van 6 procent.

Veel thuisbatterijen zijn moeilijk te recyclen en bevatten grondstoffen die op dit moment kunnen worden gezien als schaars. Hierdoor zijn de thuisbatterijen zelf helemaal niet zo milieuvriendelijk. Als u zonne-energie opslaat, gaat er altijd een bepaald percentage verloren. Niet alles wordt dus opgeslagen in een thuisbatterij.

Bouwtechnische keuring

Gezien de hoge aanschafprijs is het in de meeste gevallen verstandig om nog even te wachten met het aanschaffen van een thuisbatterij. Wilt u een zonnepaneleninstallatie laten plaatsen, al dan niet met thuisbatterij? Dan is het altijd belangrijk om eerst een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Homekeur voert deze graag voor u uit. U kunt eenvoudig online een afspraak maken.

2020-01-24T14:16:21+01:00