Notaris niet altijd eerlijk over kadasterkosten

Als u een huis koopt betaalt u aan de notaris zogenaamde kadasterkosten. De notaris zorgt er namelijk voor dat in het Kadaster wordt opgenomen dat u de eigenaar van de woning bent. Als u denkt dat u te hoge kadasterkosten heeft betaald aan de notaris, dan kunt u deze kosten terugvragen. Een bouwtechnische keuring door Homekeur kan overigens ook inhouden dat de kadastrale grenzen worden beoordeeld.

Korting op het standaardtarief

Omdat notarissen veelvuldig contact hebben met het kadaster krijgen zij vaak een korting op het standaard tarief voor kadastraal onderzoek. De notaris is verplicht om deze korting in mindering te brengen op het tarief dat in rekening wordt gebracht aan de koper van een woning. De Kamer voor het Notariaat constateert dat van deze regel in het verleden vaak is afgeweken.

Krijgt de notaris korting bij het Kadaster?

Het Kadaster werkt met een geautomatiseerd systeem, KIK. De korting die notarissen krijgen heeft hier direct mee te maken

  • De notaris krijgt korting als de koop- en hypotheekakte digitaal via KIK worden aangeleverd aan het kadaster
  • 80% van de notarissen maakt gebruik van dit systeem
  • 40% van alle akten wordt op deze manier digitaal aangeleverd

De notaris kan besparen op de kosten bij het Kadaster

Als een notaris gebruik maakt van KIK kan hij besparen op de kosten van het Kadaster. Zo kunnen doorhalingen van oude hypotheekakten gebundeld worden aangeleverd. De notaris betaalt dan eenmalig het geldende tarief van € 74, terwijl het voorkwam dat dit bij alle huizenkopers in rekening werd gebracht. Voor het inschrijven van een hypotheek- en koopakte betaalt de notaris € 102 in plaats van het hogere tarief van € 168. Dit betekent dat een huizenkoper al snel meer dan 100 euro te veel aan notariskosten betaalt.

Standaardbrief Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis, de belangenbehartiger van huizenbezitters, trekt hierover aan de bel. VEH denkt dat notarissen in de afgelopen jaren op redelijk grote schaal te hoge kosten in rekening hebben gebracht. Daarom is er nu een standaardbrief opgesteld waarmee huiseigenaren bij hun notaris kunnen informeren of dat bij de koop van hun woning ook is gebeurd. Zo ja dan kan het te veel betaalde bedrag aan kadasterkosten worden teruggevraagd.

Afspraak maken?

Om eventuele kosten te besparen op de staat van de woning is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Na afloop krijgt u een bouwkundig rapport met alle gebreken die het huis kenmerkt, zodat u later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

2020-12-21T17:25:32+01:00