Starters op woningmarkt hebben het lastig

In een overspannen woningmarkt zijn er altijd verliezers en dat zijn de nieuwkomers. Huizenkopers die immers hun eigen woning handenwrijvend voor een topprijs hebben verkocht, hebben diepere zakken dan starters die uit een huursituatie komen of uit de ouderlijke woning.

De starter wordt afgetroefd

Daarbij ondervinden juist nieuwkomers het probleem dat financiering van de woning aan steeds strakkere voorwaarden wordt verbonden. Voor nieuwkomers wordt het daardoor steeds moeilijker om ook een eigen plekje te veroveren. Een eigen huis lijkt steeds verder weg naarmate men meerdere keren is afgetroefd of zelfs niet eens meer wordt uitgenodigd voor een bezichtiging. Dit soort situaties brengt ook andere risico’s met zich mee. Potentiële kopers laten zich door de grote vraag naar woningen af en toe zo onder druk zetten dat ze de noodzaak van een bouwkundige inspectie kunnen vergeten. Die vergissing dient u echter nooit te maken, omdat de gevolgen desastreus kunnen zijn.

Strengere financieringsvoorwaarden

De huidige financieringsvoorwaarden zijn strenger en dat is ook iets wat veel nieuwkomers op de huizenmarkt nekt. Bij een hypotheek moet de huizenkoper tegenwoordig steeds meer eigen geld inbrengen en dat is voor veel starters een probleem. Ook het inkomen dat nodig is voor een hypotheek wordt verhoudingsgewijs steeds hoger, omdat de groep starters in het algemeen jong is, vormt ook dat een belemmering voor hen. Ook mensen met een middeninkomen en zzp’ers hebben het hierdoor vaak moeilijk.

Tips voor starters

Wanneer u als starter de woningmarkt wilt betreden, dan is het een goed idee om voorbereid te zijn. Als u precies weet hoeveel u kunt bieden en wat u moet doen om de financiering rond te krijgen, dan kunt u dit op een zelfverzekerde manier overbrengen richting de makelaar en zal die u eerder een kans gunnen dan wanneer u twijfelt. Bovendien is het verstandig om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Die weet niet alleen alles van de huizenmarkt ter plaatse, maar kan u ook begeleiden in het nemen van beslissingen, zodat u een zakelijke keuze maakt. Natuurlijk is het aan te raden om steeds te blijven sparen en uw wensen aan te passen aan uw budget.

Bouwkundige inspectie

Een woning kopen die aan al uw wensen voldoet, blijft in de meeste gevallen lastig. Dankzij het uitvoeren van een bouwkundige keuring komt u veel meer te weten over de staat van uw woning. Hierdoor voorkomt u dat u achteraf dingetjes ontdekt die u niet zinnen en spijt krijgt van uw koop. Door een expert van Homekeur naar uw huis te laten kijken, weet u zeker wat u koopt. Neem gerust eens contact met ons op.
2020-12-21T21:39:45+01:00