Nieuw energielabelplicht vanaf 1 januari 2021 voor woningen

Als u de afgelopen jaren een woning heeft gekocht of verkocht, dan bent u al bekend met het energielabel van de woning. Rondom de overdracht van de woning is deze overhandigd. Met de letters van A tot G zie u direct hoe energiezuinig een woning is. Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels rondom het energielabel. Deze kan niet niet meer op afstand worden aangevraagd, maar moet door een gediplomeerde inspecteur op locatie worden uitgevoerd. Homekeur kan deze energielabel keuring voor u verzorgen.

Regelgeving energielabel 2021

Vanuit Europa zijn er afgelopen jaren nieuwe regels opgesteld rondom het energielabel. Deze worden vanaf 1 januari 2021 ook in Nederland ingevoerd. De huidige energielabels werden op afstand bepaald, waardoor er een grote kans was op fraude. Iets wat voor de nieuwe kopers niet fijn is. Met de nieuwe regels, op basis van NTA 8800, komt er altijd een gediplomeerde inspecteur langs om in 1 tot 2 uur de woning door te nemen.

Een andere wijziging in het energielabel is dat er plusjes zijn toegevoegd aan de A. Als een nieuwe woning dus extreem zuinig is, dan kan deze een A+, A++, A+++ of A++++ label krijgen. Met dit label en het rapport krijgt u als woningbezitter direct concrete verbeteradviezen om het comfort van de woning te verbeteren

energielabel woning

Aandachtspunten bij energielabel

Tijdens een energielabel inspectie kijkt de gediplomeerde inspecteur van Homekeur uitgebreid naar de woning. Punten waarop wij altijd extra letten zijn:

  • Het soort glas (enkelglas, dubbelglas, HR, triple)
  • Is er spouwmuurisolatie
  • Isolatie van het dak
  • Is de vloer geïsoleerd
  • Hoe oud is de CV ketel
  • Zijn er zonnepanelen
  • Hoe in de ventilatie in de woning

Naast de energiezuinige maatregelen kijken we ook naar de bouwkundige staat van de woning. Grote bouwkundige gebreken kunnen van invloed zijn op het energielabel. Al deze bevindingen vermelden wij in een overzichtelijk rapport. Dit rapport heeft u al snel in uw mailbox.

Hoelang duurt een energielabel aanvragen?

Wij beschikken over een landelijk netwerk van meer dan 300 gediplomeerde energielabel inspecteurs. Binnen enkele dagen na uw aanvraag kunnen wij de inspectie al verzorgen. Na de opname is het energielabel op werkdagen binnen 24 uur beschikbaar. Als u dus met spoed een energielabel nodig heeft, dan kunt u ons bellen of mailen.

2022-10-27T16:02:27+01:00