NHG-grens verhoogd tot € 325.000

De NHG-grens wordt per 1 januari 2021 verhoogd naar een bedrag van 325.000 euro. Op dit moment ligt de grens nog op het bedrag van 310.000 euro. De verhoging van de NHG-grens is vooral goed nieuws voor starters die een woning willen kopen. Wilt u als starter uw eerste woning gaan kopen? Kies dan ook altijd voor extra zekerheid door een bouwtechnische keuring uit te laten voeren.

Waarom is de Nationale Hypotheek Garantie belangrijk?

Het is altijd goed om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten wanneer deze mogelijkheid er is. De Nationale Hypotheek Garantie, ofwel de NHG, biedt extra zekerheid aan de hypotheekverstrekker. Bent u op een bepaald moment zelf niet meer in staat om de hypotheeklast te dragen, bijvoorbeeld door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner? Dan kan de NHG bijspringen, waardoor de hypotheekverstrekker meer zekerheid heeft dat de hypotheeklast wel wordt voldaan. Dit betekent dat u met de NHG een hoger hypotheekbedrag kunt lenen.

Berekening van de NHG

Het afsluiten van een hypotheek met NHG is niet kosteloos. Hiervoor wordt een premie betaald die in verhouding staat tot de koopsom van de betreffende woning. Deze premie bedraagt 0,7 procent. De kostengrens voor het opvolgende jaar werd door de NHG altijd bepaald op basis van de woningprijzen van de maanden juni, juli en augustus van het betreffende jaar. Deze methode komt te vervallen, waardoor de kostengrens op een andere wijze berekend gaat worden. Volgens de nieuwe methode wordt de berekening gemaakt op basis van de gemiddelde koopsom van verkochte woningen in de afgelopen 39 maanden. Hierbij wordt een correctiefactor toegepast van 6 procent. De nieuwe methode wordt niet direct uitgevoerd, maar in drie stappen, waarbij de eerste stap gebaseerd is op 15 maanden en 2 procent correctiefactor.

Wat als u uw nieuwe woning duurzamer wilt maken?

Met een NHG-hypotheek kunt u in de regel meer lenen voor een woning dan zonder NHG. De extra zekerheid voor de hypotheekverstrekker zorgt ervoor dat deze bereid is een hoger bedrag te lenen. Hier kan nog een extra leenbedrag bovenop kopen wanneer u geld wilt investeren in het verduurzamen van uw nieuwe woning. Op dit moment kunt u maximaal 328.600 euro lenen wanneer u in energiebesparende maatregelen wilt investeren voor uw nieuwe woning. Dit bedrag wordt per 1 januari 2021 verhoogd naar maximaal 344.500 euro.

Gaat de woningmarkt veranderen in 2021?

Starters kunnen met een NHG dus weer iets meer lenen in 2021 en dat is goed nieuws. Zeker voor starters is het namelijk vrij lastig om een betaalbare woning te kopen. De vraag is dan ook niet alleen wat de NHG gaat doen, maar ook wat de woningprijzen gaan doen. Gaat de woningmarkt veranderen? De coronacrisis zorgt voor een toenemende werkloosheid, waardoor de onzekerheid van het inkomen zeker bij jongere huishoudens zal gaan stijgen. Hierdoor komen de woningprijzen onder druk te staan en dit kán betekenen dat woningprijzen gaan dalen. Echter, zekerheid hierover is er niet.

Voorkom hoge kosten met een bouwtechnische keuring

Wilt u een nieuwe woning gaan kopen en wilt u zeker zijn van de actuele staat van de woning? Dat is altijd een goed idee. U wilt zeker weten dat u niet op korte termijn voor hoge kosten voor onderhoud komt te staan. Een bouwtechnische keuring laat u zien in welke staat de woning verkeert en met welke kostenposten u in de nabije toekomst rekening moet houden. Homekeur voert de bouwtechnische keuring graag voor u uit. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies of maak direct een afspraak.

2021-01-07T16:11:25+01:00