De nadelen van een houtkachel

Een houtkachel zorgt voor flink wat warmte en een heerlijke, authentieke geur in uw nieuwe huis. Daarnaast ziet een houtkachel er stijlvol uit. Als u goedkoop aan haardhout kunt komen, kunt u in de winter flink besparen op uw gasverbruik. Toch zijn er ook een paar nadelen om bij stil te staan als u een huis wilt gaan kopen waar een houtkachel inzet. Op sommige punten is een houtkachel namelijk minder praktisch. Tijdens een bouwkundige keuring vertellen we altijd onderstaande punten aan de kopers.

Hout verzamelen en laten drogen

Dit is niet zozeer een nadeel, maar wel een aspect om rekening mee te houden: zorgen voor hout. Hout moet gekapt, gekliefd en gedroogd worden. Met nat hout kunt u niet goed stoken en soms moet hout een paar maanden drogen. U moet hiervoor wel ruimte hebben.

Rook en stof

Een houtkachel veroorzaakt een klein beetje rook in uw huis. Een goede ventilatie is daarom erg belangrijk. Daarnaast komt er veel fijn stof vrij bij het stoken van een houtkachel. Dit kan nadelig zijn voor de luchtkwaliteit in uw woning. Oudere houtkachels benadelen de luchtkwaliteit in uw huis meer dan nieuwere modellen.

Onderhoud

Een houtkachel vraagt meer onderhoud dan een verwarming of cv ketel. Zo moet het glaswerk van de kacheldeur gereinigd worden en moeten de assen regelmatig verwijderd worden. Dit kost tijd en is vaak aan vies klusje.

Schoorsteen laten vegen

Omdat een houtkachel veel rook veroorzaakt, is het essentieel dat uw ventilatie goed is. De luchtkwaliteit in uw huis wordt anders erg slecht. Het is daarom als u een houtkachel heeft, noodzakelijk om de schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Dit brengt kosten met zich mee.

Asbest in de afvoerpijp

De kachel mag dan wel nieuw zijn, maar dit hoeft niet te betekenen dat de afvoerpijp dit ook is. Deze pijp is natuurlijk aangebracht bij de bouw van de woning. Als dit voor 1993 is gebeurd, dan kan er asbest in de pijp verwerkt zijn. Bij een uitslaande brand is deze stof schadelijk voor de gezondheid. Als u zeker wilt weten of er asbest in de pijp aanwezig is, dan moet u een asbestinventarisatie laten uitvoeren.

Hitte en kleine kinderen

Een houtkachel wordt enorm heet. Heerlijk om uzelf te verwarmen in de winter, maar riskant als u kinderen heeft. Aangeraden wordt om in dat geval een hekje om de kachel te plaatsen als u kleine kinderen in huis heeft.

Rook en buren

Omdat een houtkachel flink wat rook veroorzaakt, kunnen uw buren hier over klagen. Zeker op windstille of mistige dagen kunnen buren hinder ondervinden van uw houtkachel. U kunt overlast voor buren en uw eigen woning beperken door droog hout te gebruiken, geen papier of karton en geen geïmpregneerd hout. Bij bewerkt hout kunnen er namelijk schadelijke stoffen vrijkomen. Papier en karton zorgen voor meer stof en overlast dan hout, dus ook deze twee kunt u beter vermijden.

Een houtkachel of liever niet?

Het al dan niet stoken van een houtkachel is nog geen makkelijke keuze. Er zitten ook voordelen aan, zoals een hoog rendement. Als u een huis wilt kopen kan een bouwkundige u adviseren over of een (al dan niet aanwezige) houtkachel geschikt is voor uw situatie. Gaat u een huis kopen waar een houtkachel in zit, vraag en controleer indien nodig of er asbest is verwerkt in de pijp. Neem contact op met Homekeur voor een deskundige bouwtechnische keuring. U kunt natuurlijk ook vrijblijvend bellen voor informatie!

2022-10-27T15:13:38+01:00