5 Mogelijke gebreken aan een dakkapel

Een dakkapel biedt belangrijke voordelen, zoals meer natuurlijk licht op zolder en meer ruimte. Vaak worden woningen van een dakkapel voorzien om de zolderruimte geschikt te maken voor het realiseren van een extra slaapkamer of een thuiswerkplek. Vaak stijgt ook de woningprijs wanneer de woning wordt voorzien van een goede dakkapel.

Wilt u een woning met dakkapel gaan kopen? Dan is het wel belangrijk om de dakkapel te laten controleren op mogelijke gebreken. Tijdens een bouwkundige keuring letten wij op een aantal punten die wij in dit blog met u bespreken.

Bouwtechnische keuring dakkapel

Juist omdat dakkapellen veel voordelen bieden, en kopers erg enthousiast worden van de aanwezigheid van een dakkapel, wordt er wel eens vergeten om de dakkapel te laten controleren. Het is altijd belangrijk om de dakkapel te laten checken door middel van een bouwtechnische keuring. Zijn er dan gebreken aan de dakkapel? Dan kunt u besluiten een lager bod te doen of overeen te komen dat de gebreken worden verholpen vóórdat de woning wordt gekocht. Wij geven u graag inzicht in de 5 meest voorkomende mogelijke gebreken van de dakkapel.

1. Lekke beglazing

De beglazing van een dakkapel kan er uitstekend uitzien, maar toch lekken. Lekkage zorgt op de lange termijn voor grote problemen, waardoor het belangrijk is om lekkende punten snel vast te stellen en aan te pakken. Door een lekkage in de dakkapel snel te herstellen kan grotere schade worden voorkomen.

2. Houtrot

Dakkapellen kunnen van diverse materialen zijn gemaakt. Zo zijn er ook dakkapellen van kunststof, welke we zeker bij modernere woningen vaker voorkomen. Echter, een groot deel van de Nederlandse dakkapellen is geheel of gedeeltelijk gemaakt van hout en dit betekent dat er sprake kan zijn van de aanwezigheid van houtrot.

3. Slecht werkende scharnieren

Scharnieren horen gewoon goed te werken, maar dit is lang niet altijd het geval. Wanneer de scharnieren onvoldoende worden onderhouden, dan verliezen deze aan kwaliteit. Uiteindelijk gaan de scharnieren piepen en kraken, waarna zij mogelijk helemaal niet meer werken. Het is dus altijd belangrijk om ook de scharnieren goed te controleren op de juiste werking.

4. Versleten dak

Het dak van een woning krijgt veel te verduren. Dit geldt natuurlijk ook zo voor het dakbedekking van een dakkapel. Helaas wordt deze ook vaak vergeten. Wanneer u een bouwtechnische keuring uit laat voeren, dan wordt ook de kwaliteit van het dak van de dakkapel gecontroleerd. Een versleten dak kan zorgen voor diverse vervelende problemen, waaronder uiteraard ook lekkage.

5. Foutieve montage

In veel gevallen is de dakkapel gemonteerd door een ervaren, professioneel bedrijf. Toch gebeurt het ook vaak dat de montage van de dakkapel wordt overgelaten aan een minder ervaren partij. Ook zijn er mensen die de dakkapel zelf monteren zonder hier de nodige kennis voor in huis te hebben. Het is daarom altijd belangrijk om goed te laten controleren of de montage juist is. Een foutieve montage op het dak kan zorgen voor grote problemen en risico’s.

Dakkapel keuring

In onderstaande video ziet u hoe onze inspecteur René de dakkapel inspecteert.

Vraag nu een bouwtechnische keuring aan

U bent bij Homekeur natuurlijk altijd welkom voor het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Wij controleren hierbij alles in en om de woning, waarbij de dakkapel vanzelfsprekend niet wordt overgeslagen. Wilt u meer weten over de bouwtechnische keuring? Neem dan contact met ons op.

2021-01-07T16:15:27+01:00