Meerjaren onderhoudsplan voor VvE: 7 aandachtspunten

Een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) is een onderhoudsplanning voor de toekomst specifiek gericht op appartementencomplexen. In het rapport staat beschreven welk onderhoud wanneer plaatsvindt en welke kosten dat met zich meebrengt. Bij appartementen vanaf bouwjaar 2006 is dit verplicht en bovendien moet het plan elke 5 jaar opnieuw worden bekeken.

Wat zijn nog meer aandachtspunten voor een MJOP?

1. Huur een extern bedrijf in

Nodig een externe organisatie op locatie uit om de onderhoudstoestand van het appartementencomplex te beoordelen. Een onafhankelijk bureau inschakelen is gewoonweg het meest betrouwbaar.

2. Energiebesparende maatregelen

Bij het opstellen van een Meerjaren Onderhoudsplan is het verstandig om energiebesparende maatregelen te bekijken. Eventueel kan er subsidie worden aangevraagd bij de gemeente en de maatregelen worden doorgevoerd bij uitvoeren van diverse onderhoudswerkzaamheden.

3. Achterstallig onderhoud voorkomen

Met een MJOP is achterstallig onderhoud te voorkomen en daarmee bespaart u flink op diverse kosten. Daarom is het van belang deze inspectie zorgvuldig te laten uitvoeren.

4. Elementen

Informeer duidelijk bij een inspectie welke elementen er worden gekeurd. Bij een VvE zijn dit bijna altijd de volgende zaken: de buitenkant van de appartementen (dak, gevel en kozijnen), maar ook algemene ruimten, het interieur, de centrale hal en collectieve installaties.

5. NEN 2767

Een inspectie moet altijd worden uitgevoerd via de NEN 2767 norm. Ga dit altijd na.

6. Een doorkijk voor zeker 10 jaar

Het is fijn als u met een meerjaren onderhoudsbegroting de komende 10 jaar vooruit kan. Grote onderhoudsinvesteringen vallen vaak buiten de 10 jaar, dus is het verstandig om hiermee rekening te houden.

7. Een inzichtelijk rapport

Het is wel zo prettig als u daadwerkelijk iets heeft aan het rapport en het ook in zijn geheel begrijpt. Door een splitsing te maken op onderhoudssoort, worden de werkzaamheden en bijkomende kosten een stuk inzichtelijker.

Ga direct aan de slag met een MJOP en vraag een bouwkundige keuring aan bij Homekeur. Daarmee verzekert u zichzelf van een professioneel rapport en kan uw VvE de komende jaren er prima tegenaan.

2020-12-21T21:48:08+01:00