luifel 2021-01-08T07:11:32+01:00

Luifel aan de gevel

Dakbedekking luifel

Ondanks dat een dakbedekking van een luifel in een goede technische conditie kan verkeren is een precieze te verwachten levensduur moeilijk aan te geven, en is ook afhankelijk van allerlei factoren zoals weersinvloeden. In elk geval is vervangen dan voorlopig nog niet aan de orde.

Vanzelf moet de dakbedekking van de luifel direct worden vervangen indien deze in een slechte technische conditie verkeert. Het risico op lekkage is zeer reëel aanwezig waardoor weer andere (vervolg)schade zal gaan ontstaan.

Indien op betonnen luifel geen dakbedekking aanwezig is, adviseren wij vaak deze alsnog aan te brengen om de constructie te beschermen tegen het indringen van vocht. Het risico op lekkage is aanwezig waardoor andere (vervolg)schade zou kunnen gaan ontstaan.

  • Maak het dakje tweemaal per jaar schoon.
  • Controleer de loodstroken op gebreken tussen de gevel en dakaansluiting

Goot en/of afwatering luifel

Controleer regelmatig de afwatering, verwijder vervuiling zoals bladeren en mos. Gebreken zijn meestal beperkt en reparabel. In het ergste geval kunnen onderdelen worden vervangen maar zullen de kosten beperkt zijn.

Overige opmerkingen luifel

Er kunnen gebreken zijn aan de lintvoeg boven de loodstrook tussen de gevel en het dakje van de luifel, het advies is dan om de lintvoeg te herstellen en/of vervangen daar waar nodig. De voeg voldoende diep maken, gruis en los materiaal verwijderen en de voeg herstellen conform het bestaande werk.

Het voetlood uit de gevel boven het dakje van de luifel kan loskomen uit de gevel, in dat geval is reparatie meestal nog mogelijk en kan het lood opnieuw worden gemonteerd.

Het kan ook zijn dat voetlood uit de gevel boven het dakje van de luifel moet worden vervangen. Het vervangen van dergelijk voetlood is niet eenvoudig! Bij metselwerk is de beste oplossing dat stroken stenen worden verwijderd zodat het lood in de spouw tegen het binnenblad gemonteerd kan worden. Een andere oplossing zou kunnen zijn dat het lood ten minste 4 cm diep wordt ingeslepen in een voeg. Indien het een montage onder een kozijn betreft wordt een vakman geadviseerd.

Tussen het dakje van de luifel en de gevel van de woning is een aansluiting aanwezig. Deze aansluiting wordt normaal gesproken waterdicht gemaakt door een loodstrook (voetlood). Dit lood zit door de spouw van de gevel en is bevestigd aan het binnenblad. Regenwater wat door de gevel wordt opgenomen en naar beneden zakt wordt op die manier naar buiten ‘gedwongen’. Indien dit voetlood niet aanwezig is moet dit alsnog worden aangebracht.

  • Bij metselwerk is de beste oplossing dat stroken stenen worden verwijderd zodat het lood in de spouw tegen het binnenblad gemonteerd kan worden. Een andere oplossing zou kunnen zijn dat het lood ten minste 4 cm diep wordt ingeslepen in een voeg. Indien het een montage onder een kozijn betreft wordt een vakman geadviseerd.

Het voetlood uit de gevel boven het dakje van de luifel kan te hoog zijn en hangt dan (of ligt) teveel op het horizontale dakvlak van de luifel. Door kruip en capillaire werking van water wat eventueel op het dakje blijft staan is er dan een verhoogd risico op inwateren en/of lekkage in de spouw of ter hoogte van deze aansluiting. Herstel is eenvoudig mogelijk door de hoogte van dit lood korter te maken.

  • Lood kan eenvoudig met een stanleymes worden gesneden en ‘afgescheurd’.
  • Leg altijd een plaatje board onder het te snijden lood, dit voorkomt dat u per ongeluk een snee geeft in de dakbedekking.

Indien houtrot aanwezig is in het houtwerk van de luifel, dient dit houtrot vanzelf professioneel te worden hersteld waarna ook het schilderwerk (plaatselijk) nieuw aangebracht dient te worden. Indien het houtrot te ernstig is, kan vervangen worden overwogen van onderdelen. Soms is de de beste en economisch meest verantwoorde oplossing om het houtwerk daar waar nodig te vervangen.

  • Let op: houtrot kan altijd ook nog aanwezig zijn op niet zichtbare plaatsen! Ook kan houtrot zichtbaar worden bij het verwijderen van verflagen. Houtrot kan in het verleden ook professioneel zijn hersteld.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak