Loslatende plinten duiden vaak op vochtproblemen

Plinten horen goed vast te blijven zitten. Vanzelfsprekend kan het zijn dat de plinten na jarenlang goed te zijn blijven zitten ineens wat los gaan laten. Plinten hebben nu eenmaal ook een bepaalde levensduur. Maar wat nu als de plinten door een professional zijn aangebracht en al snel weer beginnen los te laten? Dan duidt dit in de meeste gevallen op een probleem met de ondergrond.

Vochtproblemen zorgen voor ‘werking’ van de plinten, waardoor deze veranderen en zelfs krom kunnen gaan trekken. Het spreekt voor zich dat de plinten dan loslaten. Laten de plinten in een woning snel los? Dan moet er worden gezocht naar het vochtprobleem, zodat het effectief opgelost kan worden.

Vochtproblemen opsporen tijdens een bouwtechnische keuring

In een woning kunnen tal van vochtproblemen aanwezig zijn. Soms zijn deze vochtproblemen duidelijk zichtbaar, in andere gevallen merkt u ze niet eenvoudig op. Vochtproblemen in een woning blijven zich verder ontwikkelen en veroorzaken schade. De kosten kunnen hoog oplopen. Als u een woning wilt kopen, dan wilt u zekerheid over eventuele vochtproblemen in de woning. Homekeur stelt dit graag voor u vast. Wij voeren een bouwtechnische keuring uit, waarbij wij direct vaststellen of er vochtproblemen in de woning aanwezig zijn.

Diverse vochtproblemen zorgen voor loslatende plinten

Zoals gezegd kunnen meerdere vochtproblemen aanwezig zijn in een woning. Plinten zijn vaak van een dunnere houtsoort, waardoor deze snel worden beïnvloed door vocht. Ze trekken krom en laten los. Dit kan duiden op problemen met de gevel. In dit geval komt er vocht de woning binnen via de gevel, waarbij we spreken van doorslaand vocht. Optrekkend vocht kan ook de oorzaak van loslatende plinten zijn. In dit geval gaat het om grondvocht dat optrekt via de vloer op de begane grond en de muren. Het kan zich steeds hoger verspreiden, waardoor u ook op de bovenverdieping last kunt krijgen van loslatende plinten. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld condensatie en lekkage.

De plinten gewoon weer bevestigen?

Wat we vaak zien is dat mensen de plinten gewoon weer vastmaken zonder verder ergens aandacht aan te besteden. Het probleem is daarmee opgelost, niet waar? Nee, dat is niet juist. Door de plinten weer vast te maken, lost u eigenlijk het gevolg van een probleem op. De oorzaak, namelijk het vochtprobleem, wordt niet opgelost. Dit betekent dat u het vochtprobleem de kans geeft om zich verder uit te breiden, met alle gevolgen van dien. Wanneer er loslatende plinten in de woning aanwezig zijn, dan is het belangrijk om het vochtprobleem op te sporen en te laten verhelpen. Daarna kunt u de plinten weer vastmaken of, indien noodzakelijk, vervangen.

Laat een woning keuren voor aankoop

Homekeur voert bouwtechnische keuringen uit, waarbij de staat van de woning en alles wat daarin en bij hoort onder de loep worden genomen. Deze bouwtechnische keuring geeft u optimaal inzicht in wat in orde is, maar ook in wat eventueel niet in orde is. Zijn er aandachtspunten, dan berekenen wij direct voor u wat de financiële gevolgen daarvan zijn en binnen welke termijn u hier rekening mee moet houden. Zo geven wij u duidelijkheid. Maak direct een afspraak voor een bouwtechnische keuring of neem contact met ons op voor meer informatie en advies. Wij zijn u graag van dienst.

2022-05-20T14:38:48+01:00