Oude of verkeerde loodslabben zijn bron van lekkages

Loodslabben rondom de woning moeten in goede staat verkeren en dat moet u jaarlijks controleren. Oude en verkeerde loodslabben zorgen namelijk snel voor lekkages en kunnen leiden tot hoge kosten voor de woningeigenaar. Het komt voor dat de loodslabben beschadigd zijn geraakt of aan kwaliteit verliezen, waardoor er uiteindelijk lekkage ontstaat.

Helaas komt het ook vaak voor dat de loodslabben verkeerd zijn geïnstalleerd, waardoor er problemen ontstaan. Het toepassen van nieuwe loodslabben is daarmee geen garantie dat alles in orde is. Homekeur controleert de loodslabben graag tijdens een bouwtechnische keuring als u een woning wilt gaan kopen.

Inspectie van de loodslabben tijdens een bouwtechnische keuring

Loodslabben komen we op meerdere plekken tegen, zoals rond de schoorsteen, maar ook rond ventilatieopeningen, pijpen en andere openingen. Het zijn metalen gootstukken die bedoeld zijn om de openingen tegen regen te beschermen. De dunne laag lood wordt aangebracht als ‘blokkade’, zodat vocht niet via de opening de woning in kan trekken. Bij een goede installatie van loodslabben wordt het toegepast door het op de mortelvoegen te overlappen en vervolgens goed te bevestigen. Op deze manier ontstaat er een effectieve waterdichte afdichting die jarenlang zorgt voor een goede bescherming tegen lekkages. Tijdens een bouwtechnische keuring beoordelen wij of de loodslabben in goede staat verkeren én of ze op de juiste wijze zijn geïnstalleerd.

Oude loodslabben kunnen lekkage veroorzaken

Loodslabben bestaan uit een dunne laag lood, wat bekend staat als een optimaal weersbestendig materiaal. Al in de Romeinse tijd werd dit materiaal gebruikt voor afdichting, en dat gebeurt tegenwoordig nog steeds. Dit zegt alles over de kwaliteit in de basis, maar helaas niet over de kwaliteit op de lange termijn. Door de jaren heen verliest het materiaal aan kwaliteit en kunnen er gaten of scheuren in het lood ontstaan. Wanneer dit gebeurt, dan is de loodslabbe niet meer in staat om al het vocht tegen te houden. Het gevolg is een lekkage.

Nieuwe loodslabben kunnen ook lekkage veroorzaken

Het gebeurt vaker dat woningeigenaren de loodslabben laten vervangen voorafgaande aan de verkoop van de woning. Aan geïnteresseerden wordt dan bewijs overlegd dat de loodslabben vervangen zijn. Mogelijke kopers zijn dan al snel overtuigd dat de loodslabben perfect in orde zijn. In de praktijk geldt dit helaas niet altijd zo. Een verkeerde installatie van nieuwe loodslabben kan evengoed zorgen voor lekkage. Juist daarom is het altijd belangrijk dat de loodslabben goed worden geïnspecteerd. Homekeur voert deze inspectie graag voor u uit.

Voorkom problemen met door de loodslabben

Wanneer u een woning wilt kopen, dan wilt u zeker zijn dat alles in orde is. Een probleem met de loodslabben kan snel voor schade zorgen, waardoor u te maken krijgt met kosten die u liever had voorkomen. Door een bouwtechnische keuring door Homekeur te laten uitvoeren bent u zeker van de staat van de woning, inclusief de staat van de loodslabben. Kies voor zekerheid en maak direct een afspraak. Uiteraard kunt u ook altijd eerst contact opnemen voor meer informatie en advies.

2022-04-08T15:01:38+01:00