Loodaansluitingen dak
- Op het hoofddak kunnen gebreken opgemerkt worden in zijn algemeenheid aan de loodvoorzieningen. Hier kunnen meestal wel reparaties of verbeteringen aan uitgevoerd worden waarna het geheel weer prima als bedoeld kan functioneren.
- Het voetlood (deel wat dus zichtbaar is vanuit het metselwerk) kan verkeerd aangebracht zijn op het horizontale dakvlak. Door kruip en capillaire werking van water wat op het dak blijft staan is er dan een verhoogd risico op inwateren en/of lekkage in de spouw of ter hoogte van deze aansluiting. Herstel is eenvoudig mogelijk door de hoogte van dit lood korter te maken.
-
- Lood kan eenvoudig met een stanleymes worden gesneden en ‘afgescheurd’.
- Leg altijd een plaatje board onder het te snijden lood, dit voorkomt dat u per ongeluk een snee geeft in de bitumen.
- De stroken voetlood (deel wat dus zichtbaar is vanuit het metselwerk) kunnen te lang zijn? De stroken mogen een maximale lengte hebben van 1 meter en moeten elkaar minstens 8 cm overlappen. Door weersinvloeden werken de materialen, mochten deze te lang zijn, dan is er er onvoldoende ruimte om die werking van krimpen of uitzetten op te vangen. Hierdoor gaat het materiaal sneller scheuren en ontstaan er dus gebreken. Als het voetlood eenmaal op deze manier is aangebracht is hier niet veel meer aan te doen dan dit te accepteren. De levensduur van het materiaal is hierdoor wel korter, vervangen van het voetlood zal eerder dan gebruikelijk uitgevoerd moeten worden. Op het moment dat u dit ooit gaat vervangen, laat u dan adviseren door een deskundige! Vervangen tegen het binnenblad bij een spouwmuur is noodzakelijk. Het eenvoudig inslijpen van een loodslabbe is geen deugdelijke oplossing.
- Het vervangen van voetlood is niet eenvoudig! Stroken metselwerk moeten worden verwijderd om een deugdelijk herstel uit te voeren. Schakel een vakman in.
- Het eenvoudig (vast)klemmen van het voetlood en dichtvoegen van een voeg is geen deugdelijk herstel.
- Bij een scheurtje(s) in het lood kunt u een zelfklevend bitumenband wat bij elke bouwmarkt is te verkrijgen erop plakken. Zolang reparaties mogelijk zijn adviseren we het vervangen uit te stellen.
Wat is lood?
In de jaren 1980-90 ontstond het besef dat lood schadelijk is voor het milieu met als gevolg dat het gebruik ervan aan banden werd gelegd. In autobrandstoffen werd lood vervangen door andere stoffen en loden pijpleidingen werden vervangen door pijpleidingen in kunststof, (verzinkt) staal of koper. Lood is schadelijk voor het milieu, om die reden is het gebruik ervan teruggedrongen, maar het gebruik is in de bouw in Nederland (weer) toegestaan vanwege de recycleerbaarheid
Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?
De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwtechnische keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!