Hoe lang gaat een trap mee?

Een trap hoort natuurlijk optimaal veilig te zijn. Niet alleen de trap zelf moet in goede orde zijn, maar ook alles wat bij de trap hoort, zoals de leuningen. Wanneer u een woning wilt gaan kopen, dan is het belangrijk dat ook de aanwezige trap wordt geïnspecteerd. Dit gebeurt zeker wanneer u een bouwkundige keuring door Homekeur laat uitvoeren. In het bouwkundig rapport vindt u vervolgens alle informatie over de staat van de trap of trappen. Wij vertellen u graag meer over de levensduur van een trap.

Het verschil tussen diverse soorten trappen

Trappen zijn zeker niet standaard. In de praktijk komen we verschillende soorten trappen tegen, zowel binnenshuis als buitenshuis. Voor alle trappen geldt uiteraard dat deze veilig horen te zijn. U wilt immers geen risico’s lopen. De meest voorkomende trap is de houten trap. Deze kent een gemiddelde levensduur van 40 jaar. Daarnaast zien we ook betonnen trappen. De levensduur van beton is zeer lang, zeker wanneer het gaat om hoogwaardig bouwbeton. Buitenshuis vinden we vaak stalen trappen, welke ook een langere levensduur hebben dan de houten trappen. Stalen trappen zijn in de meeste gevallen voorzien van een poedercoating om roestvorming tegen te gaan.

De houten trap komt het meest voor

Zoals aangegeven komt de houten trap in Nederland het meest voor in woningen. Wanneer u een huis wilt kopen, dan is de kans dus groot dat hier een houten trap in aanwezig is. Het is dan belangrijk om te weten dat ook niet alle houten trappen gelijk zijn. De gemiddelde levensduur van een houten trap is 40 jaar, maar er zijn houten trappen die veel langer meegaan. Zo zijn er in oude landhuizen vaak houten trappen te vinden die al honderden jaren oud zijn en nog steeds veilig gebruikt kunnen worden. Houten trappen kunnen van verschillende soorten hout zijn gemaakt, zoals van eikenhout of vurenhout. Hardhouten trappen hebben de langste levensduur van alle soorten houten trappen.

Meerdere factoren hebben invloed op de levensduur

Wanneer we kijken naar de levensduur van een trap, dan zien we dat de levensduur sterk  wordt beïnvloed door diverse factoren. Op de eerste plaats is de mate van belasting een belangrijke factor. Het maakt uiteraard verschil of de trap dagelijks wordt gebruikt, door hoeveel personen deze wordt gebruikt en op welke manieren deze precies wordt belast. Daarnaast speelt ook onderhoud een belangrijke rol. Een goed onderhouden trap kent een langere levensduur dan een trap waaraan geen onderhoud wordt gevoerd. Dit geldt overigens voor alle soorten trappen en zeker niet alleen voor de houten trappen.

Laat de trap(pen) altijd goed controleren!

Een trap kan er goed uitzien en toch niet helemaal in orde zijn. Het is daarom belangrijk om de trap goed te laten inspecteren. Wilt u een woning kopen mét zekerheid over de actuele staat van de woning, inclusief de trap(pen)? Kies dan voor een bouwkundige keuring door Homekeur. Middels een bouwkundig rapport bieden wij u altijd zekerheid. Maak direct online een afspraak of neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en advies.

2021-05-15T13:24:30+01:00