Levensduur en onderhoud van een pannendak

Woningen met een hellend dak zijn in verreweg de meeste gevallen voorzien van dakpannen. Dit kunnen betonnen dakpannen zijn, maar zij kunnen ook bestaan uit gebakken klei. Wilt u een woning kopen met een pannendak? Zorg er dan voor dat u zekerheid heeft met betrekking tot de staat van het pannendak. Hiervoor laat u een bouwtechnische keuring uitvoeren. Uiteraard bent u hiervoor aan het juiste adres bij Homekeur.

Hoe lang gaat een pannendak mee?

Wat is nu precies de levensduur van een pannendak? Dit is afhankelijk van diverse factoren. Op de eerste plaats is het uiteraard zo dat goed, jaarlijks onderhoud van het dak de levensduur verlengt. Worden jaarlijks de bladeren, mossen en algen van de pannen verwijderd? Dan is de levensduur langer dan wanneer dit niet wordt gedaan. Keramische dakpannen gaan langer mee dan betonnen dakpannen. We hebben het dan over respectievelijk 50 en 30 jaar, gemiddeld genomen. Bij een optimaal onderhoud aan de dakpannen kan de levensduur wel 100 jaar of langer bedragen.

Het bepalen van de staat van het pannendak

Wanneer u een woning met een pannendak wilt kopen, dan is het heel belangrijk om de staat van het pannendak te laten vaststellen. Dit gebeurt door middel van een bouwtechnische keuring. In het beste geval zijn de dakpannen technisch gezien in goede staat. Dit betekent dat u de komende tijd nog geen zorgen heeft over het (laten) vervangen van dakpannen. Verkeert het pannendak in matige technische staat? Dan moet u er in de regel rekening mee houden dat een deel van de dakpannen het einde van de levensduur naderen. Deze dakpannen moeten op relatief korte termijn worden vervangen. Verkeert het pannendak in slechte technische staat? Dan is het belangrijk dat u een groter bedrag kunt reserveren voor het (laten) vervangen van (een groot deel van) de dakpannen.

Moet u alle dakpannen (laten) vervangen?

Als uit de bouwtechnische keuring blijkt dat het pannendak niet in goede technische staat verkeert, dan betekent dit niet direct dat alle dakpannen vervangen moeten worden. U kunt het advies krijgen om een aantal slechte dakpannen te (laten) vervangen, direct of gedoseerd binnen een tijdbestek van enkele jaren. Het advies kan ook luiden dat het de beste optie is om alle dakpannen direct te (laten) vervangen. In dit geval liggen de kosten uiteraard hoger, echter, u heeft wel de zekerheid dat u kunt genieten van een lange levensduur van de nieuwe dakpannen, zeker bij jaarlijks onderhoud. Gaan alle dakpannen eraf? Dan is dat uiteraard hét moment om ook direct de rest van het dak te laten controleren, zoals de houten constructie onder de dakpannen.

De zekerheid van een bouwtechnische keuring

Dakpannen kunnen er goed uitzien en toch in matige tot slechte staat verkeren. Een pannendak dat er goed uitziet zegt dan ook weinig over de kwaliteit ervan. Het is voor u belangrijk om goed te weten wat de staat van het dak van uw mogelijk nieuwe woning is. Wij stellen dit graag voor u vast, door middel van een bouwtechnische keuring. Wilt u meer informatie, advies of een afspraak? Neem dan contact met ons op.

2021-01-07T16:12:26+01:00