Wat is de levensduur van een bitumen dak?

Platte daken zijn vaak voorzien van een bitumen dak. In vergelijking tot hellende pannendaken zijn platte daken een stuk kwetsbaarder. Wilt u een huis kopen met een plat dak of is er een bijgebouw, zoals een berging, aanwezig met een plat dak? Dan is het verstandig om goed te laten controleren of het dak nog in orde is. Homekeur controleert daken nauwkeurig tijdens een bouwkundige keuring. Is er iets niet in orde met de dakbedekking of de dakconstructie? Dan bieden wij u hier alle informatie over in het bouwkundig rapport, aangevuld met adviezen en kostenberekeningen. Wij vertellen u graag meer over de levensduur van een bitumen dak.

Hoe lang gaat een bitumen dak mee?

Alle soorten dakbedekking hebben een gemiddelde levensduur. Voor platte daken kan er zijn gekozen voor diverse soorten dakbedekking. Wanneer er is gekozen voor PVC dakbedekking, dan bedraagt de gemiddelde levensduur 25 jaar. Van alle soorten dakbedekking is dit de kortste gemiddelde levensduur. Op de tweede plaats staat het bitumen dak. Bitumen dakbedekking kent een gemiddelde levensduur van 30 jaar. Uiteraard zijn er meer soorten dakbedekking mogelijk, zoals EPDM (rubber) en natuurlijk groene daken. Daken van EPDM gaan gemiddeld 40 jaar mee en voor de groene daken geldt een gemiddelde levensduur van maar liefst 50 jaar. Wel is het zo dat groene daken meer onderhoud nodig hebben dan andere soorten dakbedekking.

Het onderhoud van een bitumen dak

Wanneer een bitumen dak goed wordt onderhouden, wordt de maximale levensduur bereikt. Het is belangrijk om een bitumen dak met regelmaat aan een inspectie te onderwerpen, of dit te laten doen. Het advies is om dit om het jaar te (laten) doen. Zijn er onderhoudswerkzaamheden nodig aan het bitumen dak? Dan worden deze het best uitgevoerd in het voorjaar of in het najaar. Het is namelijk zo dat bitumen harder wordt wanneer de buitentemperatuur onder de 15 graden Celsius komt. Hierdoor kan het materiaal makkelijk versplinteren. Lopen de temperaturen juist hoger op, zoals in de zomer, dan wordt het juist zachter en kan er ook makkelijker schade ontstaan.

Besteed extra aandacht aan de dakranden

Bitumen daken hebben opstaande randen die het extra zwaar te verduren krijgen. Bij het (laten) uitvoeren van een inspectie is het dan ook extra belangrijk om aandacht te besteden aan de dakranden. Deze zullen het eerst gaan slijten. Wanneer er sprake is van een dakbedekking met leislag, dan neemt de kwaliteit van de beschermlaag door de tijd heen af. Hierdoor krijgt Uv-straling meer vat en wordt het bitumen ontbonden. Dit ontbonden materiaal wordt bij een regenbui weggespoeld, waardoor het onderliggende bitumineuze materiaal gaat oxideren. Zo gaat de kwaliteit van het dak ineens snel achteruit.

Laat een bitumen dak goed inspecteren

Homekeur voert graag een bouwkundige keuring voor u uit wanneer u een mooie koopwoning op het oog heeft. Wij inspecteren de actuele staat van de woning, maar ook van eventuele bijgebouwen. Bitumen daken worden hierbij uiteraard ook geïnspecteerd. In het bouwkundig rapport kunt u vervolgens alle informatie terugvinden over onze bevindingen. Wilt u zekerheid over een woning? Plan dan online een afspraak voor een bouwtechnische keuring. Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of advies.

2021-05-15T13:25:16+01:00