Leiding maakt bonkend geluid; wat is dit?

De waterleiding maakt een bonkend geluid of een geluid dat u misschien eerder als ‘tikken’ zou willen omschrijven; wat is dit? Waterleidingen kunnen op een bepaald moment geluid gaan maken. Is dit reden om actie te ondernemen of is er eigenlijk niet zo veel aan de hand? Homekeur vertelt u hier graag meer over in dit blog.

Inspectie van waterleidingen

Tijdens een bouwtechnische keuring worden ook de waterleidingen aan een inspectie onderworpen. Het is dan ook belangrijk om te weten of deze nog in goede staat verkeren, of dat deze bijvoorbeeld op zeer korte termijn aan vervanging toe zijn. Maakt de leiding een bonkend geluid? Dan is er sprake van waterslag. Dit verschijnsel doet zich voor in waterleidingen en kan door diverse factoren worden veroorzaakt. In alle gevallen is het reden tot het ondernemen van actie, want een bonkende waterleiding leidt uiteindelijk altijd tot problemen.

Meer dan alleen een vervelend geluid

Veel mensen kennen het. De waterleiding maakt een mild tikkend geluid. We besteden er eigenlijk niet veel aandacht aan. Het is even vervelend, maar over het algemeen houdt het vanzelf weer op. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat er een probleem in ontwikkeling is wanneer de leiding een bonkend of tikkend geluid maakt. Merkt u dat een waterleiding een klappend, tikkend of bonkend geluid maakt? Dan is het belangrijk om de waterleiding te laten onderzoeken, zodat het probleem kan worden verholpen. Gebeurt dit niet, dan krijgt u op den duur enkel met grotere problemen en daarmee ook met grotere kosten te maken.

Bonkende leidingen veroorzaken grote problemen

Waterslag kan door meerdere factoren worden veroorzaakt, maar dient in alle gevallen te worden aangepakt. De bonkende leidingen maken namelijk niet alleen geluid, maar veroorzaken ook trillingen. Deze trillingen zorgen voor diverse vormen van schade. Zo kan er lekkage ontstaan, waardoor u te maken krijgt met waterschade, maar ook kunnen de beugels van de muur losraken. Op lange termijn kan uw woning diverse soorten schade leiden door de aanwezigheid van waterslag. Door het probleem tijdig aan te pakken en op te lossen kunt u schade aan uw woning voorkomen.

Bouwtechnische keuring geeft duidelijkheid

Een bonkende waterleiding laat in de meeste gevallen niet de hele dag van zich horen. Het geluid hoeft daarom niet hoorbaar te zijn als u een woning gaat bezichtigen. Hoort u niets? Dan betekent dit niet dat de waterleidingen in orde zijn. Het is belangrijk om duidelijkheid te krijgen, voordat u de woning koopt, zodat u zekerheid heeft over de staat van de waterleidingen. Homekeur voert graag een bouwtechnische keuring voor u uit, zodat u precies weet in welke staat de waterleidingen én de rest van de woning verkeren. Voor meer informatie en advies kunt u natuurlijk altijd eerst contact met ons opnemen.

2022-04-01T17:30:20+01:00