Steenachtige vloeren 2020-09-15T16:07:17+01:00

Soorten steenachtige vloeren en risico’s

De begane grond vloer is een veel toegepaste (algemene) betonnen en/of steenachtige vloer. Dit is in elk geval geen risicovloer.

Kwaaitaal vloer

De begane grond vloer is een zogenaamde kwaaitaal vloer. Een kwaaitaalvloer is een prefab vloer van gewapend beton, die in Nederland veel werd toegepast in de periode 1965 – 1983. De vloerdelen werden geproduceerd door de firma Kwaaitaal in Rotterdam.

  • Om het beton van de vloerdelen sneller te laten harden, is er calciumchloride toegevoegd. Het snelle harden had als voordeel dat de ochtendstort al in de middag uit de mal kon worden uitgenomen om plaats te maken voor de middagstort, wat een verdubbeling van de productie opleverde. Het toegevoegde calciumchloride veroorzaakte na verloop corrosie van de wapening (betonrot). Door het roesten en uitzetten van de wapening wordt de buitenste betonlaag (dekking) van de wapening gedrukt waardoor de corrosie nog sneller verloopt en de vloer snel sterkte verliest.
  • Vooral bij een vochtige kruipruimte is er een verhoogd risico op problemen met kwaaitaalvloeren.
  • Vloeren van de fabrieken Flevo zijn uiterlijk niet te onderscheiden van Kwaaitaal vloeren. U kunt het merk van de vloer vinden in het zogeheten ‘kopschotten’, als deze al aanwezig zijn.

Een visuele inspectie geeft geen volledige zekerheid met betrekking tot de technische staat en toestand van de aanwezige Kwaaitaal vloer. 100% zekerheid over de technische staat en toestand van de vloer met de daarin aanwezige wapening kan alleen worden verkregen door vervolg onderzoek. Bij een vervolg onderzoek moeten alle elementen en ribben, stuk voor stuk en meter voor meter vanuit de kruipruimte aan onderzijde van de vloer, in alle compartimenten zeer nauwkeurig geïnspecteerd en met een metalen voorwerp beklopt worden.

De vloer is aan de onderzijde visueel geïnspecteerd, hierbij zijn geen gebreken opgemerkt aan de ribben van de vloer. Het geheel lijkt vooralsnog in een goede conditie te verkeren. Het is zeker niet zo dat in alle risicovloeren calciumchloride is toegepast en dit dus per definitie vloeren zijn waaraan op enig moment betonrot zal gaan ontstaan.

  • Omdat dit toch een risicovloer is moet de kruipruimte en de onderzijde van de vloer absoluut droog zijn. De kruipruimte moet ook absoluut goed kunnen ventileren.
  • In veel gevallen is na minutieus onderzoek toch gebleken dat roest op de wapening aanwezig kan zijn. Hiervoor zijn verschillende oorzaken.
  • In dit geval is niet het bedoelde en genoemde minutieuze onderzoek uitgevoerd.

De kwaaitaal vloer is aan onderzijde voorzien van een isolatie. Hierdoor is niet te bepalen of er wel of geen schade aanwezig is, de vloer kon aan de onderzijde vanwege deze isolatie niet worden beoordeeld. Indien hierover meer zekerheid is gewenst zal een deel van de isolatie verwijderd moeten worden.

De vloer is aan de onderzijde visueel geïnspecteerd, hierbij zijn gebreken opgemerkt aan de ribben van de vloer. Over een lengte van een aantal strekkende meter moet in elk geval reparatie worden uitgevoerd. Termijnkosten zijn hiervoor begroot. Wij adviseren echter een vervolgonderzoek door een hierin gespecialiseerd bedrijf, deze zullen alle ribben van de vloeren afkloppen en minutieus onderzoeken, pas dan is goed inzichtelijk wat de totale omvang van de schade is en kan een onderbouwde herstel begroting worden gemaakt.

 

Open chat
Whatsapp contact
Powered by