Kruipruimte met PUR isoleren heeft voor- én nadelen

Een kruipruimte met PUR isoleren is één van de mogelijkheden voor het isoleren van een vloer. Er zijn namelijk meer mogelijkheden, zoals het toepassen van glaswol of isolatiefolie. Daarnaast kan het zo zijn dat een bodemisolatie een betere optie is dan een vloerisolatie. Wanneer u een woning gaat kopen, dan is het voor u belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. De isolatie en de vorm van de isolatie wordt daarom ook goed gecontroleerd tijdens een bouwtechnische keuring.

Het spreekt voor zich dat de isolatie van de woning ook een bepalende rol speelt voor het energielabel van de woning. Homekeur vertelt u meer over de voor- en nadelen van een PUR isolatie van de kruipruimte.

Wat is PUR precies voor isolatiemateriaal?

PUR is een kunststof dat ook wel bekend staat als polyurethaan. Dit materiaal bestaat uit een samenstelling van twee componenten, namelijk isocyanaat en polyol, die met elkaar worden gemengd tijdens het spuiten van het PUR schuim. Bij het mengen ontstaat er een reactie tussen de twee componenten en deze reactie zorgt voor schuim dat met cellen opgevuld is. Het soort blaasmiddel en de blaasmethode bepalen of de cellen dicht zijn (hard schuim) of open zijn (zacht schuim). PUR schuim is niet alleen geschikt voor isolatie. Het materiaal wordt onder meer ook in babyzitjes, autostoelen en matrassen toegepast.

Vloerisolatie met PUR schuim: de voordelen

Er zijn zeker interessante voordelen te noemen van PUR schuim als vloerisolatie. Doordat het om een schuim gaat is het heel makkelijk echt in alle hoekjes, kiertjes en naadjes aan te brengen. Hierdoor ontstaat er een volledig naadloze isolatie. Leidingen vormen geen belemmering. Het schuim vormt zich hier heel gemakkelijk omheen. PUR schuim is vochtbestendig, waardoor het goed geschikt is om te gebruiken in kruipruimten, waar het makkelijk vochtig wordt.

Daarnaast ligt de isolatiewaarde hoog, met een lambdawaarde van 0,026 W/m*K. Het is makkelijk aan te brengen en hoeft ook niet veel te kosten. PUR schuim is ook perfect voor na-isoleren.

Vloerisolatie met PUR schuim: de nadelen

Er zijn ook wel enkele nadelen te noemen van vloerisolatie met PUR schuim. OP de eerste plaats is het geen milieuvriendelijke keuze. Tijdens het aanbrengen van de isolaties komen chemische gassen vrij, namelijk HFO’s en HFK’s. Wel komen er steeds meer varianten op de markt die minder of geen chemische gassen bevatten. PUR schuim moet volgens strikte regels worden aangebracht, vooral omdat er rekening moet worden gehouden met veiligheidsmaatregelen door de grotere hoeveelheid giftige stof.

De isolatie is moeilijk te verwijderen wanneer dit nodig is. Het isolatiemateriaal hecht zich aan omliggende materialen, waardoor het moeilijk weg te halen is. In de meeste gevallen is het nodig om de woning meerdere uren te verlaten tijdens de werkzaamheden en er moet lang worden geventileerd. Bij bestaande vochtproblemen kan het met PUR schuim ook nog wel eens mis gaan in de praktijk.

Bestaande isolatie laten inspecteren

Wilt u een woning kopen waarin er sprake is van een vloerisolatie met PUR schuim? Dan wordt deze vloerisolatie uiteraard ook goed gecontroleerd tijdens een bouwkundige keuring, zodat u precies weet in welke staat de isolatie verkeert. Het wordt dan ook direct helder of er in de nabije toekomst iets aan gedaan moet worden of dat er nu al sprake is van problemen.

Homekeur voert graag een bouwtechnische keuring uit om u meer duidelijkheid te geven over de hele staat van de woning én de isolatie. U kunt direct een afspraak bij ons maken. Voor meer informatie of advies kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

2021-02-20T11:00:42+01:00