Kozijnen 2021-01-06T21:32:32+01:00

Kozijnen

Hang- en sluitwerk kozijnen

Het  hang- en sluitwerk van kozijnen kunt u steekproefsgewijs op gebreken en functioneren controleren. Indien kleine gebreken aan het hang- en sluitwerk worden opgemerkt: wij adviseren klein onderhoud uit te voeren. Daar waar nodig kunnen onderdelen worden vervangen of alsnog worden aangebracht. Leest u hier onze blog over keurmerken met betrekking tot hang en sluitwerk.

 • Met deugdelijk hang- en sluitwerk is de kans kleiner op een geslaagde inbraak.
 • Het hang- en sluitwerk is niet specifiek gecontroleerd op veiligheid of politiekeurmerk.
 • Regulier onderhoud aan het hang- en sluitwerk moet u jaarlijks uitvoeren, denk aan intikken van de scharnierpennen en alle draaiende en bewegende delen spuiten met een kruipolie.
 • Kruipolie (WD40) kunt u bij elke bouwmarkt aanschaffen.
 • Houtrot in een woning: zo gaat u het herkennen!


Houtrot kozijnen

 • Periodiek deskundig en goed onderhoud is van belang! Let vooral op de verbindingen, de hoeken en naden dat deze zijn afgedicht en vocht niet kan intreden!
 • Houtrot kan altijd ook nog aanwezig zijn bij andere en/of meerdere kozijnen op niet zichtbare plaatsen! Ook kan houtrot zichtbaar worden bij het schuren of verwijderen van verflagen. Houtrot kan in het verleden ook professioneel zijn hersteld.
 • Van eerder hersteld houtrot kan niet worden vastgesteld of dit herstel ooit deugdelijk is uitgevoerd!
 • Houtrot in een woning of kozijnen? Zo herkent u het!De kozijnen kunnen vooral aan de onderzijde worden gecontroleerd op gebreken en houtrot. In veel gevallen heeft houtrot te maken met een ondeskundige montage, een foute afwatering of optrekkend vocht. Zoals u op de hier geplaatste foto’s kunt zien zijn de oorzaken velerlei, vaak worden onbedoeld en onbewust oorzaken juist gecreëerd. De afwatering van een kozijn aan de onderzijde is één van de meest voorkomende oorzaken voor wat betreft houtrot in kozijnen.
Schuiframen

Indien schuiframen aanwezig zijn, is extra aandacht voor het functioneren van deze ramen noodzakelijk. Onderstaand wat mogelijke gebreken, welke wij regelmatig tegenkomen en we dan in ons bouwkundige rapport moeten omschrijven:

 • De schuiframen kunnen wel open maar dit gaat moeizaam: het geheel loopt stroef en er moet een flinke inspanning worden geleverd om de ramen te kunnen openen. Onderhoud aan schuiframen is een vak apart, maar met de juiste deskundigheid kan onderhoud aan de sponningen en de geleide gedeeltes het functioneren flink verbeteren.
 • De schuiframen kunnen niet (of deels) meer open of dicht, deze zijn vast gemonteerd, gekit en/of dusdanig geschilderd dat deze niet meer kunnen functioneren. Goed om te weten, op zich kan dit wel zo blijven, het functioneren van een schuifraam is geen noodzakelijkheid.
 • De schuiframen die kunnen functioneren zijn zwaar van gewicht, de verbinding tussen de contragewichten en de ramen middels een koord is niet meer aanwezig of kan niet goed functioneren. Om dit te herstellen en te verbeteren moeten onderdelen van de kozijnomlijsting worden verwijderd waarna de contragewichten middels een koord en katrol weer aan de ramen gemonteerd kunnen worden.

Folie kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen kunnen zijn voorzien van een folie, door verschillende omstandigheden kan deze folie (deels) loslaten. Om verder loskomen van folie te voorkomen is het van belang dat de gebreken worden hersteld. Indien de omvang beperkt is kunt u proberen dit zelf te verhelpen met een speciale reparatie kit voor kunststof kozijnen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven voor onderhoud en reparatie van kunststof kozijnen, verkleurde of loslatende folie. Kosten zijn nauwelijks te begroten, werkzaamheden voor herstel worden meestal in regie uitgevoerd.

Kozijnrubbers

De rubbers langs de beglazing en draaiende delen kunt op controleren op kwaliteit en functioneren. Risico bij dergelijke rubbers is het uitdrogen van de materialen, onderhoud van de rubbers is daarom belangrijk! Indien uitgedroogde rubbers en ingescheurde rubbers aanwezig zijn wordt direct onderhoud aan de rubbers geadviseerd, indien nodig kunnen onderdelen worden vervangen waarna het geheel weer voldoende deugdelijk kan functioneren.

 • Gebruik WD40 op een doekje of vaseline om de raamrubbers te onderhouden (insmeren). Dit voorkomt uitdrogen en inscheuren van het materiaal.
 • Siliconenspray of andere producten met siliconen kunnen de lak van uw kozijnen aantasten en worden niet geadviseerd.

Kozijn vervuiling

De kozijnen kunt u in zijn algemeenheid en periodiek controleren op onderhoud en vervuiling. Indien de kozijnen niet optimaal zijn onderhouden en vervuiling reeds is ingevreten in de afwerking: dit is vanzelf niet goed voor de levensduur van de afwerking, kozijnonderdelen en de kozijnen. Alsnog adviseren wij dan om de kozijnen per direct en regelmatig te gaan onderhouden.

Als de kozijnen goed worden onderhouden en regelmatig gereinigd: Dit is positief voor de levensduur van de afwerking, kozijnonderdelen en de kozijnen.

 • Geen regelmatig onderhoud zal de levensduur van bijvoorbeeld schilderwerk met 30% verkorten.
 • Slecht onderhoud en vervuiling van de kozijnen is niet fraai en hebben een negatieve invloed op de uitstraling van de woning.

Opmerkingen/gebreken stalen kozijn

Bij stalen kozijnen is ook het onderhoud belangrijk en of deze wel of niet thermisch zijn onderbroken. Indien van de vaak oudere stalen kozijnen het staal niet thermisch is onderbroken: dit heeft een negatief effect op het energieverbruik van de woning, ook het woongenot wordt hierdoor negatief beïnvloed. Het staal wat u binnen ziet is hetzelfde staal als wat buiten zit en is niet (thermisch) onderbroken waardoor het koude ijzer de kou direct doorgeeft naar binnen en andersom. Onderhoud aan stalen kozijnen is arbeidsintensief, vooral als de profielen roesten en het materiaal zijn einde levensduur nadert, zal dit proces van ‘roesten en vergaan’ nauwelijks nog zijn af te wenden en is onderhoud zeer arbeidsintensief en dus erg kostbaar.

Indien de verouderde stalen kozijnen eigenlijk vervangen moeten worden: Het vervangen van stalen kozijnen voor nieuwe stalen kozijnen is erg kostbaar. Na overweging kunt u wellicht besluiten tot een andere materiaalkeuze, denk hierbij aan aluminium, hout of kunststof.

Schuifpui

  • Vanzelf is regulier onderhoud aan een schuifpui altijd periodiek noodzakelijk! Denk aan het invetten van lagers en geleiderails.
  • Indien onvoldoende onderhoud is uitgevoerd kunnen gebreken ontstaan welke niet eenvoudig zijn op te lossen en kostbaar zijn.
  • Onderhoud dient regelmatig uitgevoerd te worden aan het deurbeslag en overige hang en sluitwerk om het geheel soepel te doen laten functioneren.
  • Onderhoud dient ook regelmatig uitgevoerd te worden aan de geleiderail en/of ophanging.
  • Tijdens de bouwkundige keuring wordt het hang en sluitwerk uitgebreid gecontroleerd

Indien de schuifpui niet meer goed kan functioneren is herstel meestal ook niet eenvoudig uit te voeren, vaak moet er dan toch een specialist bijkomen, waarschijnlijk zal de deur gedemonteerd moeten worden, pas dan kan worden bekeken of reparatie van gebreken en onderhoud nog mogelijk is.