Kosten koper bij het kopen van een woning: 6 stuks

Een woning kopen in deze tijd brengt meer kosten met zich mee dan enkele jaren geleden. Vroeger was het namelijk mogelijk om bijna alle bijkomende kosten mee te financieren binnen de hypotheek. Dit is niet meer toegestaan, waardoor de bijkomende kosten uit eigen middelen betaald moeten worden. Bepaalde kosten kunt u voorkomen. Zo kunt u een bouwtechnische keuring uit laten voeren om onvoorziene kosten voor reparaties en onderhoud te voorkomen.

Met een bouwkundig rapport weet u al veel meer over de staat van het huis / appartement. Dit zal een hoop onverwachte kosten schelen. Er zullen echter altijd bepaalde bijkomende kosten rondom het kopen van een huis blijven bestaan. We noemen dit de K.K. (Kosten Koper). Voor veel kopers zijn die niet altijd even duidelijk. Homekeur geeft u daarom inzicht in de 6 belangrijkste extra kostenposten bij het kopen van een bestaande woning. Voor nieuwbouw liggen de kosten anders.

1. Kosten voor hypotheekadvies en –bemiddeling

In verreweg de meeste gevallen heeft u een (gedeeltelijke) hypotheek nodig om een woning te kopen. U krijgt dan te maken met advies- en bemiddelingskosten. Vaak gaat het om een vast bedrag dat niet in verhouding staat tot de prijs van de woning. U moet rekening houden met een bedrag van € 1.500 tot € 2.500.

2. Kosten voor de aankoopmakelaar

U kunt ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze kan voor u de onderhandelingen doen en heeft een eigen portfolio aan woningen die in de (stille) verkoop staan. De kosten voor een aankoopmakelaar kunnen vooraf vast afgesproken zijn, maar u kunt ook een percentage van de aankoopprijs hanteren. Dit betekent dat de vergoeding hoger wordt naar mate de woning duurder is.

3. Kosten voor de taxatie van de woning

Het laten taxeren van de woning is vaak verplicht om de hypotheek met de bank rond te krijgen. In bepaalde gevallen heeft u voldoende aan een waardebepaling van de woning. Dit is een inschatting van de woningwaarde, dus zonder rapport, die wordt opgesteld door een makelaar. Schakelt u echter een taxateur in omdat u toch een rapport nodig heeft voor de bank? Dan moet u rekenen op een gemiddeld bedrag rond de € 400.

4. Extra kosten voor een NHG-hypotheek

De NHG, ofwel Nationale Hypotheek Garantie, kan alleen worden afgesloten bij woningen met een waarde van maximaal € 325.000 (in het jaar 2021). Wilt u een duurdere woning kopen? Dan kunt u geen hypotheek met NHG afsluiten en bent u hier dus ook geen kosten aan kwijt. De kosten voor NHG staan in verhouding tot de woningprijs. Koopt u een woning van € 150.000,-? Dan betaalt u € 1.650,- aan NHG kosten. Dit bedrag loopt op naar € 2.611,- bij een woningprijs van € 245.000. Het hebben van een NHG-hypotheek heeft voordelen, maar u moet dit goed bespreken met uw hypotheekadviseur.

5. De kosten voor de notaris

Notariskosten vallen onder de kosten die voor elke woning vast zijn. Deze staan dus niet in verhouding tot de woningprijs, maar mogen zeker niet vergeten worden. U krijgt namelijk altijd met deze kosten te maken. De woning moet worden overgeschreven, er moet een koopakte worden gemaakt en uw gegevens moeten goed in het Kadaster komen te staan. U moet rekening houden met een bedrag rond de € 1.500.

Tip: Vergelijk online de prijzen van een notaris. Dit kan veel geld schelen!

6. Kosten voor de overdrachtsbelasting

Tot slot is er de overdrachtsbelasting en dit bedrag wordt wel weer hoger naar mate de woning duurder is. Deze is per 1-1-2021 vervallen voor starters, maar weer verhoogt voor beleggers. Voor een woning van € 150.000,- betaalt u bijvoorbeeld 2% belasting € 3.000,- aan overdrachtsbelasting. Koopt u een woning van € 450.000, dan loopt dit bedrag al op tot € 9.000. Is de woning nog iets duurder, zoals € 550.000,-? Dan betaalt u € 11.000,- aan overdrachtsbelasting.

Voorkom meer kosten met een bouwtechnische keuring

Zoals u ziet krijgt u te maken met aardig wat bijkomende kosten die behoorlijk oplopen. Voor een goedkope woning, met een woningprijs van € 150.000,-, lopen de bijkomende kosten al op tot een bedrag van bijna € 12.000,-. Voor duurdere woningen, van € 500.000,- of meer, gaat het al om € 18.000,- tot € 20.000,-. Het spreekt voor zich dat u dan niet ook nog te maken wilt krijgen met onvoorziene kosten voor verborgen gebreken in of aan de woning. Dit kunt u voorkomen door een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Homekeur staat dan graag voor u klaar. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

2021-02-04T10:23:24+01:00