Korting op je hypotheekrente

De huizenmarkt is en blijft bizar, de prijzen zijn nog steeds historisch hoog en ook de rente stijgt langzaam. Bij sommige banken is het soms mogelijk om korting te krijgen op de rente van de hypotheek. Dit kan door middel van een zogeheten duurzaamheidskorting. Zo’n korting kan je vaak een paar tienden procent per maand schelen.

Wat is rentekorting?

Rentekorting op je hypotheek is een korting op het door jou gekozen hypotheekrentetarief. Zo kan je in aanmerking komen voor rentekorting als je een hypotheek afsluit met NHG, voor een hypotheek met NHG heb je vaak een bouwtechnische keuring nodig. Een andere mogelijkheid om te profiteren van een hypotheekrentekorting is als je duurzaamheidsmaatregelen neemt voor je nieuwe huis. Bij sommige banken kom je dan in aanmerking voor een zogeheten duurzaamheidskorting. Hiervoor moet je wel een energielabel hebben!

NHG rentekorting

De NHG rentekorting is een korting die je krijgt op je hypotheekrente omdat je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Door deze garantie loopt een bank of geldverstrekker minder risico met jouw hypotheek. Hierdoor wordt het risico voor de geldverstrekker minder waardoor je als woningeigenaar een lagere hypotheekrente kunt krijgen. Je krijgt op die manier een rentekorting op je hypotheek waardoor de te betalen maandelijkse hypotheekrente gemiddeld zo’n 0,5 procentpunt lager wordt. Op een hypotheek van vier ton kan dit maandelijks best veel schelen!

Duurzaamheidskorting hypotheek

Sommige banken en hypotheekverstrekkers belonen je als je maatregelen neemt om je huis te verduurzamen. Ook dit kan je een voordeel opleveren van enkele tienden aan procentpunten. De hoogte van deze korting kan verschillen bij banken. Bij sommige banken krijg je al een korting met een A label, en bij andere moet je minimaal een A++ hebben.

Rentekorting via je betaalrekening

Er zijn ook diverse geldverstrekkers die je korting op de hypotheekrente bieden als je een betaalrekening hebt of afsluit bij de bank waar je ook de hypotheek aangaat. Hoe meer producten je bij een bank afneemt, hoe interessanter jij namelijk voor ze bent als klant. En daar wil de bank je soms best voor belonen door je een rentekorting op je hypotheek te geven.

Al met al zijn er genoeg manieren om wat korting te krijgen op het rentetarief. Bij aankoop van een woning is het ook altijd slim om een bouwkundig rapport te maken, op deze manier weet je welke kosten er nog meer zijn de komende jaren.

2022-03-14T13:29:49+01:00