Klimaat kruipruimte 2021-01-06T09:09:24+01:00

Klimaat kruipruimte (bij houten vloer)

Als in de kruipruimte water op de bodem staat: in de meeste gevallen is dat grondwater, en dus moeilijk op te lossen. Dit water zorgt ervoor dat het klimaat in de kruipruimte vanzelf vochtig is. Ventilatie van de kruipruimte is nu nog belangrijker dan het al was. Een vochtige kruipruimte condenseert aan de onderzijde van de vloer en is dan ook een risico voor de vloerconstructie.

Als de bodem van de kruipruimte droog is, en de kruipruimte is voldoende geventileerd dan is het klimaat goed! Er is geen of nauwelijks een risico op condensatie aan onderzijde van de vloerconstructie. Prima dus!

Onvoldoende ventilatie

Als de kruipruimte niet voldoende geventileerd is: het klimaat is dan ook niet goed. Er is een risico op condensatie aan onderzijde van de vloerconstructie. De ventilatie in de kruipruimte moet dan ook worden verbeterd door bestaande ventilatie mogelijkheden beter te benutten, eventuele vervuiling te verwijderen of anders enkele renovatie ventilatiekokers aan te brengen.

Indien de houten vloerbalken en vloerbeschot nat zijn aan de onderzijde is dit zeker voor het houten vloerbeschot en de constructieve vloerbalken niet de meeste ideale situatie. Langdurige vochtaantasting zal houtrot tot gevolg hebben. Voorkomen is beter dan genezen, zoals aangegeven kunnen enkele maatregelen genomen worden om dit te verbeteren.

  • U krijgt het advies om jaarlijks de onderzijde van de vloer te bekijken. Bij hevige condensatie aan onderzijde van de vloer en een klam of nat klimaat moet de ventilatie verbeterd worden.
  • Voor zover nog niet aanwezig is het aanbrengen van Drowa isolatiechips in een dergelijke kruipruimte altijd een aanrader. U isoleert de begane vloer van uw woning effectief, én rekent blijvend af met problemen die kunnen ontstaan door een vochtige kruipruimte.
  • Lees onze blog dat ventilatie in kruipruimtes vaak niet op orde is.

Oplossing om klimaat te verbeteren in de kruipruimte

Een kruipruimte moet goed ventileren, als de ventilatie openingen zijn vervuild dan kunnen deze niet optimaal functioneren. Mogelijk dat hierdoor het klimaat in de kruipruimte wordt beïnvloed. Indien mogelijk moet de vervuiling worden verwijderd uit de bestaande ventilatie openingen.

Als de kruipruimte slecht, onvoldoende of geheel niet is geventileerd volstaat het niet de vervuiling (als dat al mogelijk is) uit bestaande of reeds aanwezige ventilatie mogelijkheden te verwijderen. Wij adviseren om alsnog een aantal renovatie ventilatie kokers aan te brengen. Deze kokers worden vanaf de buitenzijde diagonaal door de gevel naar de kruipruimte geboord, hierna wordt een koker met afdekplaat ingebracht en kan de kruipruimte hierdoor alsnog goed gaan ventileren.

  • Voor het bieden op een woning doet u er verstandig aan om een bouwkundig rapport te laten maken. U kunt de gegevens uit het rapport opvragen en gebruiken bij onder meer onderhandelingen over de vraagprijs. Uit een bouwkundig rapport blijkt namelijk of en welke gebreken er zijn.

Wilt u een afspraak maken voor een bouwtechnische keuring?

De kosten voor een bouwkundige keuring zijn (voor woningen tot 1000 m3 inhoud) slechts €369,00 inclusief btw. Hiervoor voeren wij een uitgebreide bouwkundige keuring uit en ontvangt u een bouwkundig rapport. Heeft u vragen? Bel tijdens kantooruren (maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00) 085-0653675. Wij helpen u graag verder en kunnen indien gewenst direct een afspraak met een deskundige inspecteur inplannen!

Maak een afspraak