Kitranden controleren: hier moet u op letten!

Kitranden zijn te vinden in de hoeken van het tegelwerk in de badkamer, de keuken of het toilet. Het zijn voegen die zijn afgedicht met siliconenkit. De kit beschermt de randen tegen vocht en schimmels. Dat neemt niet weg dat er soms toch schimmels ontstaan. In dit artikel geven wij u tips om dit gemakkelijk te voorkomen en kunt oplossen na een bouwkundige keuring.

Houd vochtige ruimten droog

Na het koken of douchen kan er stoom blijven hangen. Dit slaat neer op de tegels. Als de kitranden langdurig vochtig blijven, zijn ze gevoeliger voor de inwerking van schimmels. Droog vochtige tegels daarom altijd na met een hand- of theedoek.

Het reinigen van uw tegels

Laat agressieve schoonmaakmiddelen liever links liggen. Vermijd in elk geval het gebruik van citroenzuurhoudend sop of anti-kalkproducten. Deze producten zijn slecht voor de kit, waardoor de kwaal juist erger kan worden. Gebruik bij voorkeur water of een beetje zeepsop. Is er al schimmel ontstaan, dan kan een bleekwateroplossing van 25 ml op één liter water uitkomst bieden. Doe de oplossing in een plantenspuit en breng dit aan op de schimmelplekken. Laat dit een paar uur intrekken totdat de schimmelplekken verdwenen zijn, en spoel daarna af met schoon water.

Loslatende kitranden

Gaat u binnenkort een huis kopen en ziet u loslatende kitranden? Let dan extra op want deze zijn gevoelig voor schimmels. Controleer of de kitvoegen aan beide zijden nog goed vastzitten. Vooral op zeer vochtige plaatsen zoals in de douche of langs het bad is het zaak om goed te controleren. Sluit de kit niet goed aan, dan kan dat aanzienlijke waterschade veroorzaken. Ziet u dus loslatende kitranden, dan kan er sprake zijn van waterschade in de vloer, beton of muur. Grijp dus tijdig naar de kitspuit of besteed dit uit aan een professional.

Isolerend glas

Kitranden zitten niet alleen in sanitaire ruimten, maar ook tussen isolerend glas of tussen de beglazing en het kozijn. Zijn er gebreken aan het kitwerk tussen de beglazing, dan kan dit voor lekkage zorgen. Het gevolg: er komt lucht tussen de ruiten. U herkent dit aan condens tussen de ruiten. Helaas zit er dan weinig anders op dan de beglazing te vervangen. Bij gebreken aan het kitwerk tussen beglazing en het kozijn kan in de sponning van het kozijn houtrot ontstaan. Het kitwerk tussen de beglazing en het kozijn moet in perfecte conditie verkeren.

Aankoop van een woning

Wilt u een woning gaan kopen, dan is het raadzaam om een bouwtechnische keuring te laten doen. Hierin zullen ook alle kitranden worden nagelopen en krijgt u advies over het onderhoud hiervan.

2020-12-21T21:45:18+01:00