Keuring uitvoeren op nieuwbouwwoning

En dan is het eindelijk zover, uw nieuwbouwwoning is klaar. Dan volgt er een belangrijk en formeel moment: de oplevering. Dat moet u zeker niet onderschatten, want hierin wordt gecontroleerd of de bouwer zijn werk goed heeft gedaan en of u waar voor uw geld gaat krijgen. Natuurlijk betekent deze controle niet dat de bouwer daarmee van alle aansprakelijkheid voor de bouw is ontheven. Als er achteraf gebreken zijn die niet zichtbaar waren, kunt u hem daarvoor nog altijd aanspreken. Voor zichtbare gebreken geldt dat meestal niet meer.

Aandachtspunten bij oplevering

Het is sowieso van belang om voldoende tijd te nemen tijdens deze controle. Laat u niet haasten, maar kijk op uw gemak rond in het huis waar u binnenkort uw intrek gaat nemen. Neem ook een lijst met punten meer- en minderwerk, zodat u die kunt beoordelen. Verder moet u vooral op de volgende zaken letten:

  • Zijn er beschadigingen aan kozijnen, deuren, tegelwerk, sanitair of ramen?
  • Komt er water uit de kranen en werkt het toilet?
  • Doet het fornuis of het gasstel het?
  • Functioneert het hang- en sluitwerk soepel?
  • Wat zijn de meterstanden?

Het proces-verbaal van oplevering

Na de inspectie ondertekent u een proces-verbaal van oplevering. Ook de bouwer zal hier zijn handtekening onder zetten. Het is dan ook van belang dat u voor het tekenen eventuele gebreken opmerkt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u de woning accepteert met uitzondering van de opgemerkte gebreken. Wanneer u een keuringsrapport heeft, staat u sterker ten opzichte van de bouwer.

Neem gerust een specialist mee

Het is beslist een goed idee om een specialist mee te nemen bij deze inspectie, die kent het klappen van de zweep en weet wat uw rechten zijn. Zo is het bijvoorbeeld ook van belang om te noteren welke ruimten niet goed vielen te controleren door gebrek aan ruimte of goed licht. In voorkomende gevallen kunt u zich dan op deze opmerking in het keuringsrapport beroepen als er iets niet naar behoren zou werken. Meer weten of een bouwkundige keuring bij oplevering van nieuwbouw? Neem vrijblijvend contact met ons op of vraag meteen een inspectie aan.

2020-12-21T21:29:04+01:00