Keuken 2021-01-06T06:58:01+01:00

Keuken

Bijzondere keukenapparatuur zoals een quooker, ingebouwde koffiezetters, wijnkoelers, ijsblokjes machine’s, dispensers, serviesverwarmers en dergelijke kunt u niet eenvoudig en snel controleren op functioneren, of dit allemaal goed functioneert zult u in de praktijk moeten ervaren.

Installatie/water keuken

 • Controleer het functioneren van de afvoeren, lees hier onze blog met aandachtspunten over het functioneren van afvoeren.
 • Controleer de installaties in de keuken, voor zover deze aanwezig zijn. Denk hierbij aan de kraan, afvoer, watercapaciteit en dergelijke.
 • In de meeste gevallen kunnen defecten aan een kraan nog wel worden hersteld. Het binnenwerk inclusief rubbers, afdichtingen en dergelijke zijn compleet te vervangen als het nodig mocht zijn. Onderhoud van een kraan is belangrijk! Af en toe smeren met een vaseline van de bewegende onderdelen zorgt ervoor dat het geheel soepel blijft werken.
 • Als de kraan niet goed is gemonteerd en los zit en/of de kraan lekt: meestal kunnen gebreken worden hersteld, de bevestiging kan worden verbeterd, na langdurig gebruik is een kraan ook aan slijtage onderhevig. Enig onderhoud zoals het vervangen van rubbers, sluitringen, invetten van alle bewegende delen en algeheel onderhoud doet het geheel weer prima functioneren.
 • Als het water in de spoelbak niet snel genoeg weg loopt: dit kan duiden op een verstopping ergens in het afvoersysteem of een sifon die vol zit met vervuiling. Vooralsnog gaan we ervan uit dat de sifon geleegd moet worden.
  • Ongeacht of uw water nu wel of niet goed wegloopt, adviseren wij jaarlijks de sifon te verwijderen en te reinigen.
  • Het gebruik van chemische middelen om te ontstoppen hebben heel vaak niet het gewenste effect.
 • Indien de rookgasafvoer niet op ‘buiten’ is aangesloten. Alle rookgassen welke door een geiser worden uitgestoten komen dan direct in de keuken. Alhoewel niet alle gasgeisers direct een risico zijn, moet u nu wel alert zijn. De stap tussen een dergelijke rookgasafvoer en het ontstaan van koolmonoxide is niet groot. Koolmonoxide is reukloos en dodelijk! Het advies is dan ook de geiser te voorzien van een deugdelijke rookgasafvoer, of het gehele apparaat te verwijderen en op andere wijze in warmwater te voorzien.

 • Indien de hoeveelheid water wat uit de kraan matig is: de capaciteit van de voorzieningen is dan minimaal. Ook kan verkeerd leidingwerk gebruikt zijn waardoor de watercapaciteit wordt gehinderd. Hier is niet zoveel aan te doen mits in grote aanpassingen wordt voorzien.
 • Als gebreken zijn opgemerkt aan de sifon en het waterafvoersysteem: Deze gebreken kunnen eenvoudig worden hersteld, eventueel kunnen onderdelen worden vervangen.


Keukenmeubel/kast

 • De keukenkasten, deuren, lades en overige (vaste) keukenmeubel onderdelen kunt u allemaal controleren op de aanwezigheid van alle onderdelen en op functionaliteit. Alles zoals omschreven moet voldoende kunnen functioneren. In de praktijk en bij dagelijks gebruik kan altijd blijken dat het één of andere onderdeel toch niet werkt zoals verwacht of in mindere mate.
  • Bij gebreken probeer dan als het mogelijk is de leverancier van de keuken te achterhalen, deze kan u vaak nog voorzien van de originele onderdelen en weet ook precies waar het over gaat!
 • Indien de folie van de keukenkastjes of deurtjes los laat: de oorzaak van loslatend folie is vaak het gevolg van vocht in huis of het materiaal is vanuit de fabrikant niet goed verlijmd. Wanneer de vochtigheid heel lang veel hoger is dan normaal, kan dat gevolgen hebben voor de verlijming van de folie op de keukenkastjes, de lijm of kit kan loslaten. Om dit te herstellen kan de folie worden verwijderd en nieuw worden aangebracht, of na verwijdering kunnen de onderdelen worden geschilderd.

 • Indien de keukenkraan is gemonteerd op het werkblad: door langdurige waterbelasting kan het hout onder de kraan rot zijn en/of kan in voorkomende gevallen de kraan hieraan niet meer goed en stevig worden gemonteerd. Er zijn verschillende opties voor het herstellen hiervan.
  • Vervangen van werkblad is de meest ingrijpende oplossing. Dit zal echter de keuken ook een heel ander esthetisch aanzicht geven.
  • De mengkraan kan op een andere plaats rond de spoelbak worden gemonteerd, het oude gat kan op één of andere manier worden afgedicht.
  • Zorg in elk geval dat de aansluiting kraan <> werkblad altijd is voorzien van een optimale waterdichte afdichting.

Keukenapparatuur

 • De keukenapparatuur kunt u allemaal globaal controleren op de aanwezigheid van alle onderdelen en op functionaliteit.
 • Er kunnen gebreken zijn aan de koelkast, de vaatwasser, de vriezer,  de magnetron,  het (combi) kooktoestel/oven of de afzuigkap, mogelijk kunnen apparaat hierdoor niet optimaal functioneren.

Overige opmerkingen/gebreken

 • Het kitwerk langs het werkblad en de wandaansluiting kan beter worden vervangen als hier gebreken aan zijn opgemerkt. Bij slecht kitwerk is de afdichting niet optimaal met een risico op lekkage bij gebruik van het geheel.
 • Als er (beperkte) gebreken zijn aan het wand of tegelwerk in de keuken: deze gebreken kunnen worden hersteld door deels te vervangen. Indien tegels niet meer beschikbaar zijn kan worden overwogen om het geheel te vervangen.