Kelderzwam in kruipruimte is foute boel

U wilt geen huis kopen met een kelderzwam in de kruipruimte. Dit is altijd foute boel. Helaas valt het niet altijd mee om zelf vast te stellen of er sprake is van kelderzwam in de kruipruimte. Daarom is het altijd aan te raden om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Het bijbehorende bouwkundig rapport geeft u duidelijkheid over de situatie. Uiteraard voert Homekeur deze inspectie graag voor u uit.

Kelderzwam wijst altijd op overbodig vocht

Kelderzwam in de kruipruimte kan eigenlijk gemakkelijk verward worden met schimmel. Vaak wordt schimmel gezien als iets onschuldigs. Helaas is de kelderzwam niet zo onschuldig als deze misschien lijkt. Wanneer er sprake is van kelderzwam in de kelder, dan is er altijd sprake van vocht. Het is namelijk zo dat de kelderzwam niet zonder vocht kan overleven. Vochtproblemen in de woning zijn altijd serieus en vragen om aandacht. De kelderzwam kan onder meer worden herkend aan bruine, vochtige verkleuringen op houtwerken en aan sporen, ook wel strengen genoemd. Ze verspreiden zich over alles wat zij tegenkomen, in een waaiervorm.

Waardoor wordt de kelderzwam veroorzaakt?

De kelderzwam wordt wel eens vergeleken met de huiszwam, maar deze twee zijn zeker niet hetzelfde. In de regel is de kelderzwam iets minder schadelijk. Helaas betekent dit niet dat deze kelderzwam geen schade aan kan richten. Kelderzwam in de kruipruimte wordt veroorzaakt door vocht. Hierbij kan het gaan om verschillende soorten vocht, zoals optrekkend vocht uit de wanden van de woning, condens of lekkages. De kelderzwam overleeft niet zonder vocht, dus het is belangrijk om het vochtprobleem aan te pakken in de strijd tegen de kelderzwam.

Schade door de kelderzwam in de kruipruimte

Wanneer er sprake is van de aanwezigheid van kelderzwam in de kruipruimte, dan kan dit flink wat gevolgen hebben. Hout kan op den duur gaan rotten door de aanwezigheid van kelderzwam en uiteindelijk begeeft het houtwerk het. Hoe groter het vochtprobleem, hoe verder de kelderzwam kan groeien. Sporen van de kelderzwam kunnen zich over alle soorten objecten verspreiden, van leidingwerk tot zelfs meubels. De schade kan dan ook behoorlijk zijn wanneer het probleem al langer bestaat en niet wordt aangepakt. Een kelderzwam blijft dan ook niet per se in de kruipruimte, maar kan zich uiteindelijk door heel de woning verspreiden.

Extra alert op kelderzwam tijdens de bouwtechnische keuring

Als u een woning wilt kopen, dan wilt u zekerheid over de staat van de woning. Homekeur voert een bouwtechnische keuring voor u uit, waarbij wij alle kritieke punten onder de loep nemen. U ontvangt hiervan een bouwkundig rapport. Wij zijn tijdens onze bouwtechnische keuring altijd extra alert op kelderzwam, zeker wanneer de ruimte erg vochtig is. Door goed te inspecteren kunnen wij u duidelijkheid geven. Wilt u meer informatie of advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. U kunt ook direct online een afspraak maken voor de bouwtechnische keuring.

2022-08-18T09:24:17+01:00