Jungle op de huizenmarkt: maak u niet gek!

Het afgelopen kwartaal ging een kwart van de woningen voor de vraagprijs van de hand, of zelfs voor meer dan de vraagprijs. De tijd waarin kopers na meerdere bezichtigingen een bod uitbrachten, lijkt daarmee voorbij. Veel makelaars concentreren zich op twee kijkdagen, waarbij er gemakkelijk tien tot veertig mensen komen opdagen. Een dag later moet er al geboden worden. Gunstig voor de verkopers, maar minder prettig als u zelf een huis wilt kopen. U heeft namelijk amper tijd om een bouwtechnische keuring te laten doen.

Overspannen huizenmarkt

De huidige jungle op de huizenmarkt brengt risico’s met zich mee. Zo is er amper tot geen tijd meer voor een taxatie, waardoor potentiële huizenkopers al gauw teveel voor hun huis betalen. Bij de afwezigheid van een technische keuring komen huizenkopers bovendien vaak voor onaangename verrassingen te staan. En als mensen onder druk worden gezet, bieden ze al snel in een opwelling en blijken ze achteraf de hypotheek niet rond te kunnen krijgen.

Hoe houdt u in de huidige huizenmarkt jungle het hoofd koel? Wij geven u vier tips!

1. Bewaak uw financiële grenzen

Bepaal van tevoren uw financiële grenzen. Win advies in van een hypotheekadviseur en houd ook rekening met bijkomende kosten, zoals verhuiskosten en onderhoudskosten. Zeker bij een oudere woning is dat geen overbodige luxe. Houd voor ogen dat u te allen tijde uw maandlasten nog moet kunnen betalen. Oefent een makelaar druk uit? Laat u niet gek maken en bewaak uw grenzen.

2. Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren

Het kopen van een huis zonder bouwkundige keuring is een groot risico. Is er geen tijd voor een bouwkundig rapport? Heel soms kunt u de informatie over de bouwstatus van een appartement ook achterhalen bij de Vereniging van Eigenaren (VVE). Koopt u echter een zelfstandige woning, dan is er vaak geen bouwkundige keuring. Eis aan de makelaar een aantal extra dagen om de uitkomst van deze keuring af te wachten.

3. Geen voorbehoud van financiering? Niet doen!

Wordt er geen mogelijkheid gegeven tot voorbehoud van financiering? Ga dan liever niet met de makelaar in zee. Tenzij u er absoluut zeker van bent dat u de financiering rond gaat krijgen.

4. Maak gebruik van uw wettelijke bedenktijd

Nadat de overeenkomst is ondertekend, heeft u wettelijk recht op drie werkdagen bedenktijd. In die termijn kunt u nog altijd een bouwtechnische keuring en/of een taxatie laten uitvoeren. Belangrijk om te weten, want veel banken zullen u niet meer lenen dan 101% van de taxatiewaarde.

Blijf rustig en neem verstandige keuzes

Jungle op de huizenmarkt? Laat u niet gek maken. Bij Homekeur verzorgen wij een snelle en betrouwbare bouwkundige keuringen van woningen. Neem gratis en vrijblijvend contact op voor meer informatie!

2020-12-21T21:45:36+01:00