Is een bouwkundige keuring aftrekbaar?

Wanneer u in een aankoopproces van een woning zit komt er veel op u af. Het is een nieuwe stap, een investering voor de toekomst en een nieuw hoofdstuk in uw leven. Naast deze dingen komen er ook een hoop kosten bij kijken. Het is dan natuurlijk goed om te weten welke kosten aftrekbaar zijn en welke niet. Dit kan namelijk een hoop geld schelen! Hieronder zijn een aantal punten genoemd om rekening mee te houden.

Waarom een bouwkundige keuring?

Het kopen van een woning is niet zomaar iets. Tijdens een bouwkundige keuring door Homekeur wordt alles in de woning goed geïnspecteerd, op deze manier weet u precies wat u te wachten staat wanneer u de woning koopt. U krijgt een duidelijk overzicht van alle bevindingen, welke wij opsommen in het bouwkundig rapport, en aanvullen met onze adviezen.

Is een bouwtechnische keuring verplicht?

Dit is niet in elke situatie het geval. In sommige situaties is het echter wel verplicht, tegenwoordig zijn er meerder hypotheekverstrekkers die alleen een taxatierapport niet voldoende vinden. Vaak is dit voor oudere woningen. Bij een verplichte bouwtechnische keuring zijn de kosten altijd fiscaal aftrekbaar.

Bij onderstaande punten kunt u ervan uitgaan dat het verplicht is:

  • De noodzakelijke renovatiekosten van de woning bedragen minimaal 10% van de verkoopwaarde
  • Naar aanleiding van het taxatierapport wordt een bouwtechnische keuring geadviseerd

De Nationale Hypotheek Garantie

Het komt vaak voor dat bij de aankoop van een woning met Nationale Hypotheek Garantie een bouwkundig rapport wordt gevraagd. In dit geval zijn de kosten ook aftrekbaar.

De conclusie

Een bouwtechnische keuring is aftrekbaar van de belasting als het rapport wordt aangevraagd bij de aankoop, verbetering of onderhoud van een woning. In veruit de meeste gevallen zijn de kosten dus aftrekbaar.

2023-03-27T07:21:23+01:00