Impulsief bod op een huis intrekken; kan dat?

  • Bod intrekken op een huis

Een bod op een huis intrekken kan in meerdere situaties wenselijk zijn. Zo komt het voor dat mensen een bod op een huis in moeten trekken omdat zij de financiering niet rond krijgen of omdat de uitslag van de bouwtechnische keuring erg tegenvalt. Maar hoe zit het precies wanneer u impulsief een bod op een woning heeft gedaan? Mag u uw bod dan intrekken of niet?

Is een bod intrekken na de bouwtechnische keuring anders?

De vraag is vooral in hoeverre de omstandigheden gelden wanneer het gaat om het intrekken van een bod op een woning. Het intrekken van een bod na het ontvangen van de uitslag van de bouwtechnische keuring kan logisch zijn, zeker wanneer de uitslag flink tegenvalt. De uitslag van de bouwtechnische keuring wordt, zeker bij oudere woningen, vaak opgenomen als ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract. Kunt u een bod ook intrekken wanneer u ontdekt dat u eigenlijk gewoon te impulsief bent geweest? Wij vertellen u hier graag meer over.

Impulsief een bod doen komt vaker voor

Veel mensen die impulsief een bod doen op een woning denken dat zij hierin de enige zijn. Dit is zeker niet waar. Impulsief een bod doen op een huis komt veel voor. Enthousiasme over de woning kan hierin een belangrijke rol spelen, maar ook het idee dat een huis anders aan de neus voorbij gaat speelt mee. Het is in geen geval verstandig om impulsief een bod te doen, vooral omdat de aankoop van een woning een grote investering in de toekomst betekent. Kunt u nog terug wanneer u eenmaal een bod heeft gedaan? In de praktijk geldt dat er een overeenkomst ontstaan wanneer er een bod gedaan is en dit bod is geaccepteerd door de verkopende partij.

Een impulsief bod kan leiden tot kosten

Komt u tot de ontdekking dat u te impulsief bent geweest met een bod? Dan kunt u dit voorleggen aan de verkopende partij. Het kan zijn dat deze partij akkoord gaat met het afzien van de koop, bijvoorbeeld omdat er meerdere partijen interesse in de woning hebben. Helaas komt het vaker voor dat het intrekken van het bod niet zomaar wordt geaccepteerd. De verkoper heeft in dit geval het recht om een schadevergoeding te vragen. Deze vergoeding kan behoorlijk in de papieren lopen. Vaak staat het namelijk gelijk aan 10 procent van de aankoopprijs.

Ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract

Na het doen van een bod wordt er een voorlopig koopcontract getekend. De term is wat misleidend, want dit contract is zeker niet vrijblijvend. U kunt dan ook niet meer zomaar uw bod op de woning intrekken wanneer dit contract getekend is. Neem daarom altijd ontbindende voorwaarden op in het voorlopig koopcontract. Hierbij kunt u denken aan de uitslag van de bouwtechnische keuring, aan het al dan niet verkrijgen van de NHG en bijvoorbeeld aan het al dan niet verkrijgen van de nodige financiering. Neemt u deze ontbindende voorwaarden op en valt de uitslag van de bouwtechnische keuring tegen of krijgt u de financiering niet rond? Dan kunt u onder de koop van de woning uit.

Bouwtechnische keuring opnemen als ontbindende voorwaarde

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is altijd aan te raden wanneer u een woning wilt kopen. Daarom is het eigenlijk ook altijd verstandig om de uitslag van de bouwtechnische keuring te laten gelden als ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract. Wilt u een bouwtechnische keuring uit laten voeren? Dan staat Homekeur voor u klaar. Maak direct online een afspraak.

2020-12-21T17:17:02+01:00